Premijer Plenković i ministar Fuchs poželjeli učenicima uspješnu novu školsku godinu

Slika /Vijesti/2024/Rujan/09_rujna/Prvi_dan_skole.png

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs poželjeli su svim učenicima, njihovim roditeljima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i ostalim radnicima u školama puno uspjeha u novoj školskoj godini.

"Svim školarcima, njihovim roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima i ostalim radnicima u školama, želim puno uspjeha u novoj školskoj godini, a prvašićima čestitam na njihovom velikom danu! Uz marljivost i trud možete savladati sve izazove koje školovanje donosi. Sretno!", napisao je premijer Plenković na platformi X.
 
Ministar Fuchs poželio je svim učenicima i njihovim roditeljima uspješan povratak u školu i školsko okružje u kojem će se osjećati dobro i prihvaćeno.
 
"Svim ravnateljima, učiteljima, nastavnicima, odgajateljima i stručnim suradnicima želim da na svome radnome mjestu stvaraju pozitivno ozračje i grade mostove koji će jačati povjerenje, prihvaćanje i poštovanje", poručio je ministar.
 
Posebnu dobrodošlicu uputio je prvašićima, poželjevši im da, uz igru i učenje rastu u znanju iz kojeg će crpiti snagu i nadahnuće za životne izazove, koje će im u vremenu informacijskog obilja pomoći jasno razlučiti bitno od nebitnoga i dobro od lošega.
 
Najveće u ulaganje u obrazovanje u hrvatskoj povijesti
 
Fuchs je naglasio kako je u proteklih nekoliko godina ulaganje u ljude i odgojno-obrazovnu infrastrukturu najveće u hrvatskoj povijesti, te da će resorno ministarstvo nastaviti ulagati u projekte usmjerene na podizanje kvalitete odgojno-obrazovnoga rada, ali i unapređivanje materijalnih uvjeta, kao i u izgradnju i dogradnju škola.
 
Namjera je svim učenicima od školske godine 2027./2028. omogućiti pohađanje nastave u jednoj smjeni, s ciljem uspostave osnovnih škola kao cjelodnevnih škola.
 
"Želimo, poput zemalja članica Europske unije, obogatiti školski dan raznovrsnim oblicima učenja, izbornim izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, osigurati sveobuhvatan razvoj učenika, te omogućiti kvalitetnije obiteljsko vrijeme nakon škole", naveo je Fuchs.
 
U srednjoškolskom obrazovanju cilj im je, dodao je, povećanje obuhvata učenika u gimnazijskim programima, unaprjeđenje sustava strukovnog obrazovanja i popularizacija programa za deficitarna zanimanja i zanimanja budućnosti.
 
Napomenuo je kako su, unapređenjem inkluzivnog obrazovanja učenika s posebnim potrebama, od ove školske godine u primjeni novi nastavni programi za učenike s teškoćama u razvoju, a najavio je i da će se u javno savjetovanje uputiti Nacrt prijedloga Pravilnika o odgoju i obrazovanju darovite djece i učenika.
 
Osobita pozornost posvetit ćemo sigurnosti učenika i nastavnika te mentalnom zdravlju naših učenika
 
Ministar je, također, podsjetio kako su proteklih godina uložena značajna sredstva za zapošljavanje psihologa u školskim ustanovama i stručno usavršavanje nastavnika s ciljem stvaranja sigurnog okružja i pružanja potpore učenicima u svakodnevnom životu. 
 
"U ovoj školskoj godini osobitu pozornost usmjerit ćemo i na sigurnost učenika i nastavnika u školskom okruženju, kao i na brigu o mentalnom zdravlju naših učenika osnaživanjem stručne potpore u školama", poručio je.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti