Premijer Plenković s povjerenicom Crețu: EU sredstvima osigurat ćemo nova radna mjesta i spriječiti iseljavanje mladih

  • Slika /Vijesti/2017/04 travanj/27 travnja/EK povjerenica_sastanak/DSC_0947.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković susreo se danas, u Banskim dvorima, s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Corinom Crețu, koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Zahvalivši povjerenici na potpori, premijer Andrej Plenković naglasio je da je Vlada Republike Hrvatske prepoznala važnost osnaživanja kapaciteta tijela u sustavu te je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog Odluke o zapošljavanju, sukladno Planu zapošljavanja u svim institucijama u Sustavu upravljanja i kontrole korištenja ESI fondova, a u svrhu ostvarivanja cjelokupne alokacije, koja je na raspolaganju Hrvatskoj za njezin razvoj i osiguravanje kvalitetnijeg života njezinih građana.
 
Nakon sastanka s predsjednikom Vlade, povjerenica Corina Crețu sudjelovala je na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih fondova za ukupno 8 ugovora u području pripreme i provedbe  Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, poboljšanja pristupa primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja te modernizacije, unaprjeđenja i proširenja infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju. Ukupna vrijednost spomenutih projekata je 403 326 741 milijuna kuna, od čega je iznos sufinanciranja sredstvima Europske unije  338 857 764 milijuna kuna, odnosno 84 posto.
 
Tijekom svečanosti potpisivanja, povjerenica Crețu istaknula je da bez adekvatnog broja djelatnika, ne mogu očekivati rezultati i ostvarenje čitave alokacije od skoro 10,7 milijardi eura. Dodala je da se u brojnim izvješćima revizora nadležnih službi Europske komisije navodi da razina zapošljavanja osoblja u tijelima u sustavu provedbe i praćenja ESI fondova, nije razmjerna višestrukom porastu iznosa sredstava iz ESI fondova dostupnih Republici Hrvatskoj u programskom razdoblju 2014.-2020., kao ni složenosti zadaća koje je potrebno izvršiti. Navela je da je nedostatak značajnog broja djelatnika na EU poslovima prepoznat kao jedan od ključnih razloga za slabije rezultate u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije u financijskom razdoblju 2014. - 2020. te bi ta činjenica mogla ugroziti odgovarajuću pripremu i provedbu projekata financiranih u okviru programa Europske unije. Povjerenica Crețu podržala je Odluku o zapošljavanju u središnjim tijelima uključenim u sustave upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj.
 
Ministrica Gabrijela Žalac naglasila je da Vlada Republike Hrvatske spomenutom Odlukom osigurava nova radna mjesta za mlade i obrazovane ljude, uz pomoć sredstava iz proračuna Europske unije, kako bi spriječili njihovo daljnje iseljavanje te ujedno ostvarili ukupnu alokaciju od 80 milijardi kuna za prosperitet Hrvatske.
 
Župan Karlovačke županije Ivan Vučić, u ime korisnika, zahvalio je Europskoj komisiji i Vladi Republike Hrvatske. Istaknuo je da će bespovratna sredstva iz Europskih fondova, osigurana ovim ugovorima, pridonijeti poboljšanju regionalnoga razvoja u području kulture, zdravstva i infrastrukture studentskog smještaja.
 

Pisane vijesti