Premijer Sanader: Koalicijski partneri podržavaju rebalans proračuna

Premijer Ivo Sanader izjavio je da danas da će prijedlog rebalansa državnog proračuna imati potporu koalicijskih partnera HDZ-a.

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je da danas da će prijedlog rebalansa državnog proračuna imati potporu koalicijskih partnera HDZ-a.

Nakon razgovora sa saborskim zastupnicima parlamentarne većine s velikim zadovoljstvom konstatirana je sličnost pogleda na nužnost rebalansa proračuna i on će imati potporu koalicijskih partnera, izjavio je Sanader novinarima nakon svečanosti u povodu osnivanja Međunarodne komisije za sliv rijeke Save.

Kako je danas prijepodne neslužbeno najavljeno u Banskim dvorima, Vlada bi s popodnevne telefonske sjednice prijedlog rebalansa trebala uputiti Hrvatskom saboru kako bi se Sabor o njemu izjasnio do sredine srpnja, odnosno do konca svog redovnog zasjedanja.

Prijedlog rebalansa jučer je raspravljen sa socijalnim partnerima, a na današnjem je sastanku dobio i potporu HDZ-ovih koalicijskih partnera.

Koalicijski su partneri, izjavio je Sanader, danas raspravljali i o setu izbornog zakonodavstva, a neki već pripremljeni zakonski prijedlozi također bi se uputili Saboru na prvo čitanje.

Nećemo žuriti, lokalni izbori su prošli, kazao je Sanader.

Objašnjava da je riječ primjerice o zakonu kojim bi se profesionaliziralo Državno izborno povjerenstvo, te prijedlogu o neposrednom izboru načelnika, gradonačelnika i župana. Još se razmatra kako urediti odnos u mogućem slučaju da izabrani načelnik, gradonačelnik i župan bude iz jedne stranke, a da većina u općinskom vijeću, ili gradskoj i županijskoj skupštini ne bude iz iste političke grupacije, kazao je premijer, ponavljajući da se neće žuriti.

Na današnjem sastanku u Banskim dvorima, uz premijera i neke ministre, bili su i vodstvo HDZ-a te svi koalicijski partneri, izuzev umirovljenika.

Premijer je objasnio da je sa HSU-om dogovoreno da se sastanak održi nakon što bude poznat izračun duga umirovljenicima.

Ako od Zavoda za mirovinsko osiguranje dobijemo do sutra onda će se sastanak održati sutra, a ako ne onda do kraja tjedna, najavio je.



Pisane vijesti