Premijer Sanader: Osimski i Rimski ugovori neće se mijenjati

Hrvatska će platiti dug po Osimskim i Rimskom ugovoru, ali se ti ugovori neće dovoditi u pitanje i neće se revidirati, poručio je danas premijer Ivo Sanader sa sjednice Vlade.

ZAGREB, 19. siječnja(Hina) - Hrvatska će platiti dug po Osimskim i Rimskom ugovoru, ali se ti ugovori neće dovoditi u pitanje i neće se revidirati, poručio je danas premijer Ivo Sanader sa sjednice Vlade.

Rimski i Osimski ugovori, sklopljeni između bivše Jugoslavije i Italije, ničim neće biti dovedeni u pitanje, kazao je premijer osvrćući se i na jučerašnji prosvjed optanata u Strassbourgu.

Taj je prosvjed stavio i u kontekst skorih izbora u Italiji, te naglasio da treba sačuvati hladnokrvnost.

Znamo štititi nacionalne interese, neće biti nikakvih razgovora o promjeni Osimskih i Rimskog ugovora, ponovio je premijer.

Podsjetio je da je Hrvatska po tom osnovu naslijedila dug od 35 milijuna dolara, da je Italija odbijala dati žiro račun na koji bi se mogao uplatiti.

U idućem vremenu razmotrit ćemo način kako ćemo to realizirati, rekao je Sanader na sjednici Vlade koja je Saboru predložila da potvrdi sporazum s Italijom o konsolidaciji hrvatskog duga.

Riječ je o dugu državama članicama Pariškog kluba, a od 15 država bilateralni sporazum do sada nije bio potpisan jedino s Italijom.

Naime, Hrvatska je nakon općeg sporazuma o reprogramiranju dugova naslijeđenih od bivše SFRJ prema Pariškom klubu (1995.) do ožujka 1998. potpisala i bilateralne ugovore s 14 država, a krajem prošle godine i s Italijom.

Utvrđeno je da je ukupan dug prema Italiji s tog osnova 41,9 milijuna eura, od čega je 31,9 milijuna raspoređeno po poznatim korisnicima i bankama, a ostatak se odnosi na hrvatsku državu.

Ukupni dug Hrvatske po Pariškom klubu iznosi oko 735 milijuna eura, od čega je do sada već otplaćeno 47 posto, ili 346 milijuna eura.

Vlada je od Sabora zatražila i potvrdu Ugovora s BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji.

Ugovor će se provoditi u tri koraka, pa bi se u ovoj godini zbrinulo oko 800 obitelji poginulih, nestalih i zatočenih pripadnika HVO-a i za to iz državnog proračuna izdvojilo 41 milijuna kuna, kazala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

U idućoj godini izdvojilo bi se 64 milijuna kuna za oko 1.100 ratnih vojnih invalida HVO-a, a u 2008. i narednih godina u državnom bi proračunu trebalo osigurati 116 milijuna kuna za 2.500 ratnih invalida HVO-a.

Spomenuti Ugovor potpisan je u Zagrebu 23. prosinca 2005.

Kroz taj Ugovor želimo transparentno pomoći, Hrvatska će učiniti sve da za Hrvate u BiH očuva status ravnopravnog naroda, rekao je premijer Ivo Sanader.



Pisane vijesti