Premijer Sanader otvorio nacionalnu kampanju Vijeća Europe za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama

Simboličnim stavljanjem bedža "Za nasilje nema opravdanja" na sako predsjednika Vlade Ive Sanadera u Hrvatskoj je danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, započela kampanja Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

ZAGREB, 25. studenog 2006. (Hina) - Simboličnim stavljanjem bedža "Za nasilje nema opravdanja" na sako predsjednika Vlade Ive Sanadera u Hrvatskoj je danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, započela kampanja Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Kampanja Vijeća Europe službeno počinje u ponedjeljak, 27. studenoga u Madridu, a na svečanom otvorenju sudjelovat će potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Kampanja će se provoditi tijekom 2007. i 2008., a Hrvatska joj se priključuje brojnim aktivnostima.

Vlada je u siječnju pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osnovala Odbor za provedbu kampanje, te pripremila program aktivnosti čije je ciljeve, strategije i poruke Kosor danas izložila.

Kampanjom se želi potaknuti na pravne i političke mjere protiv nasilja, te pružiti potporu i zaštitu žrtvama, poput besplatnog liječenja i zastupanja pred sudom.

Nakon što mu je Jadranka Kosor stavila bedž, premijer Sanader poručio je svim muškarcima u Hrvatskoj: "Nasilje nad ženama nije hrabrost i nije cool, nego kukavičluk".

Kampanja protiv nasilja nad ženama i u obitelji jedan je od najvažnijih poteza koji činimo kako bi postali suvremeno i demokratsko društvo koje poštuje vrijednosti čovjeka i jednakost spolova, te se protivi svakom nasilju, radikalizmu i ekstremizmu, izjavio je Sanader.

"Ne možemo biti veliki propovjednici kulture dijaloga, suživota i razumijevanja drugoga, a da mlatimo svoje žene ili djecu - to je nedopustivo", rekao je premijer.

Zahvalio je hrabrim ženama koje su se usprotivile nasilnicima i stale na strani obespravljenih, kao i nevladinim udrugama koje organiziraju skloništa za žene i djecu žrtve nasilja.

Također je pohvalio medije koji "na stup srama" stavljaju pojedince za koje se dokaže da su bili nasilni prema ženama ili djeci.

Sanader je istaknuo kako je ponosan što je u međunarodnoj anketi o ravnopravnosti spolova Hrvatska zauzela 16. mjesto, te je puno bolja od niza zemalja članica EU.

No, Vlada nije zadovoljna dosadašnjim postignućima, pa će nastojati da bude još više žena u politici i različitim važnim položajima u društvu.

Kosor je najavila pronalaženje trajnog modela pružanja financijske pomoći nevladinim udrugama koje pružaju izravnu zaštitu žrtvama nasilja u obitelji.

Na predstavljanju kampanje u Banskim dvorima održan je prijam za predstavnice nevladinih udruga koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i u obitelji.



Pisane vijesti