Premijer Sanader s čelnicima SDSS razgovarao o rebalansu proračuna

SDSS -ovi zastupnici u Hrvatskom saboru podržat će Vladin prijedlog rebalansa državnog proračuna, pod uvjetom da se nastavi s razvojem područja od posebne državne skrbi, obnovom i povratkom imovine, te da se riješi pitanje bivših nositelja stanarskog prava, kazao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, nakon sastanka čelnika te stranke s premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom i suradnicima.

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - SDSS -ovi zastupnici u Hrvatskom saboru podržat će Vladin prijedlog rebalansa državnog proračuna, pod uvjetom da se nastavi s razvojem područja od posebne državne skrbi, obnovom i povratkom imovine, te da se riješi pitanje bivših nositelja stanarskog prava, kazao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, nakon sastanka čelnika te stranke s premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom i suradnicima.

Na sastanku je raspravljana provedba sporazuma između koalicijskih partnera - HDZ-a i SDSS-a.

Ministar obnove Božidar Kalmeta novinarima je kazao da će do 10. kolovoza ove godine svi objekti biti vraćeni njihovim vlasnicima, čime bi, kaže, pitanje povratka imovine trebalo biti stavljeno ad acta.

Za obnovu je preostalo još oko 4000 kuća, od kojih će 3000 biti obnovljeno ove, a 1000 iduće godine, kazao je Kalmeta.

Izvjestio je i da će do kraja ove godine na električnu mrežu biti priključeno 1600 objekata, čime će se riješiti glavnina naselja koja su prije rata imala struju.

Preostale su još izdvojene kuće za čiju elektrifikaciju treba izdvojiti dodatni novac, a popis tih kuća napravit će HEP, kazao je Kalmeta.

Pupovac je dodao da je na sastanku bilo riječi i o stambenom zbrinjavanju bivših nositelja stanarskog prava, te izvjestio da je do sada zaprimljeno gotovo 2600 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, u područjima od posebne državne skrbi, ali i urbanim sredinama.

Upozorio je da od predviđenih 44 milijuna proračunskih kuna za tu namjenu do sada nije potrošena ni lipa, pa su se, kaže, sudionici današnjeg sastanka suglasili da taj i novac koji će ubuduće za to biti izdvajan, treba aktivirati kroz program poticanje stanogradnje (POS).

Pupovac očekuje da će se, kroz program POS-a, u najam dati ili prodati bivšim nositeljima stanarskog prava između 400 i 500 stanova.

O primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, odnosno o popunjavanju manjinskih kvota u predstavničkim i izvršnim tijelima lokalne samouprave partneri danas nisu razgovarali, a o tome će, kao i o rebalansu proračuna, kaže Pupovac, biti riječi na idućem sastanku, u petak.



Pisane vijesti