Premijer Sanader: Sadržaj sporazuma za folksdojčere ostaje isti, mijenjat će se pravna forma

Sadržaj sporazuma o naknadi imovine folksdojčerima ostat će isti, promijenit će se samo pravna forma, izjavio je danas premijer Ivo Sanader. Nema izmjena što se tiče obeštećenja folksdojčerima i svima ostalima, jer tako kaže hrvatski Zakon i Ustavni sud, kazao je Sanader u izjavi novinarima u Budimpešti nakon zajedničke sjednice hrvatske i mađarske vlade.

BUDIMPEŠTA, 26. siječnja 2006. (Hina) - Sadržaj sporazuma o naknadi imovine folksdojčerima ostat će isti, promijenit će se samo pravna forma, izjavio je danas premijer Ivo Sanader. Nema izmjena što se tiče obeštećenja folksdojčerima i svima ostalima, jer tako kaže hrvatski Zakon i Ustavni sud, kazao je Sanader u izjavi novinarima u Budimpešti nakon zajedničke sjednice hrvatske i mađarske vlade.

Najavljujući izmjene Zakona o naknadi imovine oduzete za vrijeme komunističke vladavine, rekao je da će se izmijeniti ono što je bivša Vlada donijela, da se vraćanje oduzete imovine stranim državljanima rješava bilateralnim sporazumima.

Ići ćemo na nižu pravnu formu, vjerojatno će to biti nekakav protokol o suradnji između ministarstava pravosuđa, već ćemo vidjeti, kazao je Sanader.

Potrebna je neka pravna suradnja s tim zemljama u kojima su ti bivši hrvatski, a sada strani državljani kojima je oduzeta imovina, da se vidi imaju li pravo na odštetu, jesu li u tim državama obeštećeni ili ne, rekao je premijer.

Dodao je da je o tome razgovarao s austrijskim kancelarom, a hrvatski predsjednik Stjepan Mesić s austrijskim predsjednikom te da se austrijska strana s takvim viđenjem slaže.

Austrijska strana se s tim slaže i na stručnoj ćemo razini dogovoriti u kakvoj formi će to biti. Sigurno neće biti međudržavni sporazum, ali sadržaj (parafiranog) sporazuma ostaje kako je dogovoreno, ponovio je Sanader.

Naglasio je da će zakonskim izmjenama strani državljani biti stavljeni u isti status s hrvatskim, te da će nakon donošenja tih zakonskih izmjena, u roku od šest mjeseci moći podnijeti zahtjev za povrat oduzete imovine.



Pisane vijesti