Premijeri Hrvatske, Bugarske i Bumunjske žele širiti zonu CEFTA-e

Zagreb, Sofija i Bukurešt žele sniziti kriterije za postizanje članstva u CEFTA-i kako bi se prostor slobodne trgovine proširio na druge članice jugoistočne Europe, rekao je u ponedjeljak premijer Ivo Sanader koji se na marginama skupa u Barceloni sastao s kolegama iz Bugarske i Rumunjske.

BARCELONA, 28. studenog 2005. (Hina) - Zagreb, Sofija i Bukurešt žele sniziti kriterije za postizanje članstva u CEFTA-i kako bi se prostor slobodne trgovine proširio na druge članice jugoistočne Europe, rekao je u ponedjeljak premijer Ivo Sanader koji se na marginama skupa u Barceloni sastao s kolegama iz Bugarske i Rumunjske.

Dosadašnji kriteriji za ulazak u CEFTA-u zahtijevali su da zemlja kandidat bude članica Svjetske trgovinske organizacije te kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, podsjetio je Sanader izvještavajući o trilateralnom sastanku s premijerima Sergejem Staniševim i Calinom Popescuom Tariceanuom.

"Sada ćemo spustiti te kriterije i na taj način želimo dati doprinos kao članice CEFTA-e sveukupnoj stabilizaciji jugoistočne Europe", rekao je.

U Barceloni je dogovoren skorašnji sastanak na razini ministara gospodarstava ili državnih tajnika triju zemalja u Zagrebu sa zadaćom da usklade kriterije kako bi Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija te Moldova mogle ući u CEFTA-u.



Pisane vijesti