Premijeri Plenković i Kurti u slavonskobrodskoj bolnici posjetili ozlijeđene putnike

  • Slika /Vijesti/2021/srpanj/26 srpnja/E7KozgeX0AAm9yZ.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Slavonskom Brodu je dočekao kosovskog premijera Albina Kurtija te su zajedno u bolnici posjetili ozlijeđene putnike u današnjoj nesreći autobusa kosovskih registarskih oznaka. Premijer Plenković poručio je da će Hrvatska učiniti sve kako bi se pružila sva potrebna pomoć.

Predsjednik Vlade Plenković nije večeras prisustvovao finalu turnira Croatia Open u Umagu, već je u Slavonskom Brodu dočekao kosovskog premijera Albina Kurtija. Posjetili su ozlijeđene putnike iz autobusa kosovskih registarskih oznaka koji je u nedjelju sletio s autoceste kod Slavonskog Broda, pri čemu je poginulo 10 ljudi.

Autobus sa 67 putnika i dva vozača kosovskih registarskih oznaka koji je vozio iz Frankfurta prema Kosovu u nedjelju ujutro oko 6.20 sati sletio je s autoceste kod Slavonskog Broda pri čemu je poginulo 9 putnika i vozač koji u tom trenutku nije bio za volanom već je bio na suvozačkom mjestu. Više desetaka ljudi je ozlijeđeno.

"Drago mi je da je kosovski premijer ovako promptno došao u Hrvatsku", kazao je Plenković, rekavši kako je premijer Kurti u Slavonski Brod stigao helikopterom Hrvatske vojske iz sastava KFOR-a na Kosovu.

U ponedjeljak na Kosovu dan žalosti

Izrazivši sućut obiteljima i prijateljima stradalih i zaželjevši brzo ozdravljenje ozlijeđenima, predsjednik kosovske Vlade poručio je kako je današnji dan težak dan za narod Kosova.

Rekao je kako je zahvalan premijeru Plenkoviću na pruženoj pomoći hrvatske Vlade, ali i liječnicima bolnice u Slavonskom Brodu u kojoj je zbrinut najveći broj od ukupno 44 ozlijeđena putnika.

"Posjetio sam sve pacijente i želim zahvaliti ravnateljstvu bolnice, ali i svim zdravstvenim djelatnicima koji su pružali skrb i brinu se o pacijentima", rekao je Kurti uz kojega su u Slavonski Brod doputovali kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore, ministri unutarnjih poslova i zdravstva te voditelj kabineta kosovske predsjednice.

Kurti je rekao da će u ponedjeljak na Kosovu biti dan žalosti.

Sućut obiteljima poginulih te kosovskoj vladi i narodu

Premijer Plenković je zahvalio vodstvu bolnice u Slavonskom Brodu, zdravstvenim djelatnicima, policiji, vatrogascima, Civilnoj zaštiti, Hrvatskom Crvenom križu te službama koje su pružile pomoć unesrećenima, kao i pilotima Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su doveli kosovsku delegaciju u helikopteru HV-a u sastavu KFOR-a.

Izrazio je sućut obiteljima poginulih te kosovskoj vladi i narodu. Ponovio je kako će Hrvatska učiniti sve kako bi se pružila sva potrebna pomoć.

Hrvatski i kosovski premijer nakon obilaska ozlijeđenih u slavonskobrodskoj bolnici posjetili su i putnike iz autobusa koji nisu zadobili ozlijede, a nalaze se smješteni u jednom slavonskobrodskom pansionu.

Hrvatska policija i tužiteljstvo otvorili su istragu i okolnosti nesreće istražit će se, ali su potvrdili da je uhićen vozač koji je priznao da je na trenutak zaspao za volanom.

Zahvala premijera svim službama i pojedincima koji su sudjelovali u pružanju pomoći

Premijer Plenković koji je stigao ranije i obišao ozlijeđene, rekao je da će hrvatska vlada i nadležne službe učiniti sve da pomognu unesrećenima, a da će Hrvatska skrbiti o preživjelim putnicima iz autobusa dok god to bude potrebno.

Istaknuo je da dugi niz godina ovako veliku prometnu nesreću Hrvatska nije imala.

Vlada i nadležne službe učinit će sve da pomognu unesrećenima koji su svi, izuzev jedne osobe koja je prebačena u Zagreb, smješteni u Slavonskom Brodu, rekao je predsjednik Vlade Plenković nakon što je u tamošnjoj bolnici obišao ozlijeđene u prometnoj nesreći u kojoj je jutros poginulo 10 putnika autobusa s Kosova.

Premijer Plenković još jednom je izrazio sućut obiteljima stradalih rekavši kako će Hrvatska skrbiti o preživjelim putnicima iz autobusa dok god to bude potrebno. Izrazio je zahvalu svim službama i pojedincima koji su sudjelovali u pružanju pomoći.

Dugi niz godina ovako veliku prometnu nesreću nismo imali, dodao je.

U pratnji premijera Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar zdravstva Vili Beroš i ministar obrane Mario Banožić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti