Primorac: Cilj je u što većoj mjeri uključiti građane te oživjeti tržište kapitala. Upis obveznica za građane besplatan

Slika /Vijesti/2023/Veljača/16 veljače/VRH_3240.jpg

Ministar financija Marko Primorac izjavio je da će upis državnih obveznica za građane biti besplatan te da će banke odraditi sav posao, a rekao je i da je moguće da se "malo poveća" ciljani iznos koji država planira prikupiti izdanjem.

Na današnjoj sjednici Vlade najavljeno je da će građani moći upisivati državne obveznice od 22. veljače do 1. ožujka, minimalni ulog će biti 500 eura, a da država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura.

Primorac je rekao da se želi omogućiti ulaganje onim građanima koji to žele i koji smatraju da bi ono bilo dobro i kvalitetno. Pritom, s bankama, to jest vodećim agentima izdanja i suaranžerima, dogovoreno je da građani neće snositi trošak upisa, a banke će za njih odraditi sav potreban posao.

"Cilj je u što većoj mjeri uključiti građane te oživjeti tržište kapitala i vratiti građane na njega", istaknuo je.

No, napomenuo je i da će oni građani koji odluče prodati obveznicu prije isteka roka dospijeća od dvije godine u tom slučaju imati određene administrativne troškove, a morat će i pronaći brokera koji će odraditi tu prodaju, pojasnio je ministar financija.

Ponovio je da je sugestija Vlade da u obveznice ulažu isključivo oni koji su ih spremni držati dvije godine, to jest do isteka roka dospijeća. Građane koji smatraju da postoji mogućnost da obveznicu prodaju i ranije se ne želi demotivirati, no moraju biti svjesni da postoje određeni rizici, prije svega u kontekstu potencijalnog smanjenja cijena tih obveznica za vrijeme trajanja roka dospijeća, kao i spomenutih administrativnih troškova.

Primorac je izjavio da je cilj građanima pojasniti detalje novog instrumenta i mogućnosti koje im se stavljaju na raspolaganje. Vjeruje da će i oni koji su eventualno skeptični, kroz vrijeme shvatiti o čemu je riječ te se naviknuti na taj za njih novi instrument, te da će on u idućem razdoblju doživjeti svoj pun potencijal.

"Mislim da ovaj instrument ima potencijala i da se u idućim godinama također izdaje, no ne mislim da bi to trebalo biti u nekoj značajnijoj mjeri. Nije cilj države baviti se bankarstvom pa pokupiti sve depozite sa štednje (...) Cilj je prije svega refinancirati postojeće obaveze, jednim dijelom i kroz ovakav instrument. Mislim da je to dobro i pozitivno", odgovorio je Primorac na pitanje hoće li se praksa izdanja ovakvih obveznica nastaviti.

Ne vodimo "nagovaračku" kampanju

Apostrofirao je benefite ovakvog izdanja, s obzirom da država diverzificira portfelj potencijalnih investitora, građani mogu ostvariti prinos koji je veći od trenutnog za depozite u bankama, a također, u većoj mjeri mogu participirati i pratiti poslovanje države i vođenje javnih financija.

Na novinarsko pitanje kako uvjeriti građane da ulažu u obveznice ako je i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Oleg Butković izjavio da nije sklon ulaganjima, Primorac je rekao da ne postoji potreba da se bilo koga išta uvjerava, s obzirom da država "nije u nikakvom problemu", a mogućnosti zaduživanja i na svjetskom i domaćem tržištu su "nikad bolje".

Upitan hoće li on uložiti, Primorac je rekao da mora razgovarati sa suprugom, no da će se "svakako truditi nešto uložiti". No, s obzirom da su u Vladi odlučili da neće imati "nagovaračku" kampanju, Primorac smatra da nema potrebe da svojim primjerom motivira druge da nešto čine.

Minimalni ulog po građaninu je 500 eura, a upitan hoće li biti i gornjeg ograničenja, Primorac je rekao da se to u ovom trenutku ne zna i da to nije nešto što se planiralo definirati unaprijed.

No, ciljani iznos izdanja je milijardu eura, pa ako interes građana bude takav da se primjerice pokuša upisati pet milijardi eura, naravno da ćemo morati povući neku granicu i da nećemo moći sve to upisati, kazao je.

Postoji mogućnost i da se ciljani iznos "malo poveća", kao i da se "nešto smanji", no to neće biti znatno, napomenuo je Primorac. Ipak, rekao je da je moguće da se "primi" i do 1,5 milijardi eura. "Nije to isključeno. No u svakom slučaju nećemo primiti pet milijardi eura", izjavio je.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti