Primorac s guvernerom CEB-a Monticellijem o razvoju strategije za socijalnu stanogradnju i pristupačno stanovanje

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/2 svibnja/IMG_8324.jpg

Ministar financija Marko Primorac sastao se u Parizu s guvernerom Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) Carlom Monticellijem te između ostalog razgovarao o razvoju strategije za socijalnu stanogradnju i pristupačno stanovanje.

Na sastanku su Primorac i guverner Monticelli ocijenili iznimno uspješnom suradnju Hrvatske s CEB-om tijekom proteklog razdoblja, te razgovarali o trenutnim projektima i onima u pripremi. Razmatrana su dodatna socijalna područja koja bi CEB mogao podržati u Hrvatskoj u srednjem roku.

Trenutno je aktivan samo jedan javni projekt koji provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), dugogodišnji partner CEB-a. Projekt je usmjeren na jačanje konkurentnosti hrvatskih mikro, malih i srednjih poduzeća, otvaranje radnih mjesta, unaprjeđenje životnih uvjeta u gradskim i ruralnim područjima te obnovu područja pogođenih prirodnim i ekološkim katastrofama. CEB pokazuje interes za nastavak suradnje s HBOR-om u budućnosti.

Također je u pripremi projekt izgradnje zatvorske infrastrukture, koju će zbog kompleksnosti investicije CEB podržati i tehničkom pomoći. CEB je jedina međunarodna financijska institucija koja može podržati financiranje projekta u tom području. Nadalje, CEB je spreman podržati jačanje kapaciteta Hrvatske za apsorpciju sredstava EU-ovih fondova, što ostaje prioritet u budućem razdoblju.

Tijekom 25 godina CEP uložio oko 1,4 mlrd eura u hrvatske socijalno-javne projekte

Razgovaralo se i o razvoju strategije za socijalnu stanogradnju i pristupačno stanovanje, koju CEB pomaže razviti zajedno s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Hrvatska i CEB surađuju već više od 25 godina na podršci socijalnim projektima. Tijekom tog razdoblja, CEB je uložio oko 1,4 milijardi eura u 24 istaknuta socijalna javna projekta u Hrvatskoj, uključujući područja kao što su zdravstvo, obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, zaštita od poplava, vodno-komunalna infrastruktura, kulturna baština, razvoj otoka, podrška malom i srednjem poduzetništvu te lokalna infrastruktura.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti