Priopćenje sa 121. sjednice Vlade RH

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, s Konačnim prijedlogom zakona. Ovim Prijedlogom zakona potvrđuje se navedeni Ugovor između ovih dviju zemalja, kako bi njegove odredbe u smislu članka 140. Ustava Republike Hrvatske postale dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske. Ugovorom se uspostavlja pravni okvir za osiguranje zaštite klasificiranih podataka koji zajednički nastaju ili se razmjenjuju između ugovornih stranaka, utvrđuju se istoznačni stupnjevi tajnosti, obveze u pogledu nacionalnih mjera za zaštitu klasificiranih podataka, određuju se nadležna tijela za provedbu Ugovora, mehanizmi prijenosa klasificiranih podataka kao i postupanje s klasificiranim podacima, sadržane su posebne odredbe o klasificiranim ugovorima, uređuje se način ostvarivanja posjeta i sastanaka stručnjaka, postupanje u slučaju povreda sigurnosti kao i pitanje troškova nastalih u provedbi Ugovora. Za provedbu ovog Zakona nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva u državnom proračunu RH. Člankom 4. Konačnog prijedloga Zakona utvrđuje se da na dan stupanja na snagu Zakona, Ugovor između Vlade RH i Vlade Francuske Republike o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka nije na snazi te će se podaci o njegovom stupanju na snagu objaviti sukladno odredbi članka 30. stavka 3. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Vlada je prihvatila Izvješće o provedbi Strategije za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih u razdoblju od 1991. do 1995. godine. Republika Hrvatska kontinuirano poboljšava svoje aktivnosti vezano za procesuiranje predmeta ratnih zločina, kako onih u kojima su počinitelji poznati, tako i u onima u kojima se za počiniteljima još traga. Uspostava specijaliziranih odsjeka u županijskim državnim odvjetništvima, osnivanje odjela za ratne zločine na specijaliziranim sudovima čija nadležnost postaje obvezna, formiranje specijalnih policijskih timova dodatno će podignuti kvalitetu postupanja i procesuiranja u takvim predmetima.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Povjerenstva za azil za 2010. godinu. Tijekom 2010. godine, Povjerenstvo je riješilo 57 predmeta, odnosno žalbi izjavljenih protiv prvostupanjskog rješenja Ministarstva unutarnjih poslova. U 15 predmeta Povjerenstvo je donijelo rješenje kojim se postupak obustavlja, u 36 predmeta donijelo je odluku da se žalba odbija, u četiri predmeta tražiteljima azila odobrila se supsidijarna zaštita, a dva azila je odobrilo. Tijekom 2010. godine ukupno je 259 osoba podnijelo zahtjev za azil, što je u odnosu na 2009. godinu, kada je bilo ukupno 120 zahtjeva, više nego udvostručen broj zahtjeva.

Također je prihvaćeno Godišnje izvješće o radu Agencije za civilno zrakoplovstvo za 2010. godinu. Rad Agencije u 2010. godini bio je usmjeren na ostvarenje osnovnih ciljeva postavljenim u Godišnjem programu rada za 2010. godinu. Postavljeno je ukupno 16 osnovnih ciljeva Agencije, različitog značaja i utjecaja na daljnje poslovanje Agencije i na stanje zračnog prometa u Republici Hrvatskoj. Posebna pozornost bila je posvećena ostvarenju, prije svega, uspješnoj provedbi audita međunarodnih organizacija i temeljnoj djelatnosti Agencije u vezi sigurnosti i zaštite civilnog zračnog prometa.

Isto tako, prihvaćeno je Izvješće o radu Odbora za standarde financijskog izvještavanja za 2010. godinu. Odbor je tijekom 2010. godine održao ukupno 10 sjednica, a tijekom godine nastavio je kontinuirano pratiti i prevoditi izmjene Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja, čime je postignuta ažurnost s Europskom unijom.

Usvojen je Godišnji provedbeni plan statističkih aktivnosti Republike Hrvatske 2011. godine, kojim se predviđa provedba 278 redovitih statističkih istraživanja/prikupljanja podataka i 63 ostale statističke aktivnosti koje se odnose na stručne metodološke radove i projekte razvoja kojima je cilj usklađivanje hrvatske statistike sa statistikom Europske unije.

Izmijenjena je i dopunjena Uredba o osnivanju Javne ustanove „Park prirode Lonjsko Polje“, kako bi se uskladila sa Zakonom o zaštiti prirode i Zakonom o ustanovama. Između ostalog, izmjenama i dopunama Uredbe propisuje se da u ime Republike Hrvatske osnivačka prava obavlja središnje tijelo državne uprave nadležno za zaštitu prirode, ovlasti Upravnog vijeća Ustanove, sastav Upravnog vijeća Ustanove (najviše pet članova), imenovanje ravnatelja Ustanove na način da ravnatelja imenuje ministar na temelju javnog natječaja koji raspisuje Upravno vijeće. Daje se ovlast ravnatelju Ustanove da raspolaže imovinom i sredstvima Ustanove do iznosa od 250.000,00 kuna samostalno, preko tog iznosa do 1.000.000,00 kuna uz suglasnost Upravnog vijeća, a za iznose koji prelaze tu svotu odluku donosi Upravno vijeće uz suglasnost osnivača, te se propisuje imenovanje stručnog voditelja Ustanove.

Gradu Osijeku dana je suglasnost za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. u Zagrebu u iznosu od 35.000.000,00 kuna, s valutnom klauzulom u eurima, na rok otplate od 15 godina, uključujući 2 godine počeka, uz promjenjivu kamatnu stopu u iznosu tromjesečnog EURIBOR-a plus 2,80 posto godišnje uz naknadu za odobravanje i korištenje kredita od 15.000,00 kuna prilikom zaključenja ugovora o kreditu, za financiranje kapitalnih projekata.

Suglasnost je dana i Općini Križ za zaduženje kod trgovačkog društva Kapitel d.o.o. u Ivanić Gradu u iznosu od 3.158.909,37 kuna, beskamatno s rokom otplate od 3 godine nakon završetka ugovorenih radova, za izvođenje radova rekonstrukcije nerazvrstanih cesta Kolodvorske ulice u Novoselcu i Čoporove ulice u Križu.

Donesena je Odluka o načinu vođenja Zbirke podataka o međunarodnim mjerama ograničavanja, fizičkim i pravnim osobama i drugim subjektima na koje se mjere ograničavanja odnose. Odluka se temelji na članku 6. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja, a sadrži osnovne podatke relevantne za ustroj i vođenje Zbirke, za koju je zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, temeljem navedenog Zakona.

Također je donesena Odluka o načinu provođenja međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom, koja se temelji na članku 4. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja. Potreba za donošenjem takve odluke proizišla je iz rada Stalne koordinacijske skupine za praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja, te slijedom brojnih praktičnih dvojbi i problema s kojima se nadležna tijela za provedbu susreću. Odlukom se utvrđuje način primjene i način ukidanja međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom.

Vlada je dala suglasnost na Izmjene i dopune Statuta Pravosudne akademije. S obzirom da je Akademija preselila sjedište na novu adresu, Statut je bilo potrebno izmijeniti u tom dijelu. Također, u Statutu je uvedena razlika između pečata koji Akademija koristi u svakodnevnoj uporabi i pečata koji koristi kada obavlja poslove unutar svojih javnih ovlasti. Između ostalih izmjena i dopuna, propisuje se da Upravno vijeće ima 11 članova, s obzirom da je sastav Vijeća proširen s dva člana predstavnika zaposlenika Akademije.

Dana je suglasnost Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama za sklapanje ugovora o kupoprodaji nekretnina na i izvan područja posebne državne skrbi. Sukladno Odluci Vlade o provedbi stambenog zbrinjavanja povratnika-bivših nositelja stanarskog prava na stanovima izvan područja posebne državne skrbi od 2. lipnja 2008. godine i Odluci o kriterijima za kupnju stana radi stambenog zbrinjavanja povratnika-bivših nositelja stanarskog prava na stanovima izvan područja posebne državne skrbi od 28. kolovoza 2008. godine te dostavljenih potreba za kupnju stanova od strane Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, APN je u javnim glasilima objavljivao Javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju gotovih stanova izvan područja posebne državne skrbi. Nakon provedenih radnji u svezi odabira odgovarajućih stanova, pokazala se potreba za kupnjom pet stanova izvan područja posebne državne skrbi. Također, predložena je i kupnja jedne kuće koja je nužna iz razloga stambenog zbrinjavanja korisnika koji je bio smješten u nekretnini, a za koje je u sudskom postupku utvrđena ništetnost kupoprodajnog ugovora te je ista vraćena vlasnicima.

Vlada je donijela Odluku o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. U travnju 2011. godine izvršit će se redovita rotacija pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji sudjeluju u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP) i u mirovnu misiju uputit će se do 31. prosinca 2011. godine u svojstvu vojnih promatrača dva pripadnika Oružanih snaga. U svibnju i lipnju 2011. godine izvršit će se redovita rotacija pripadnika Oružanih snaga na Golanskoj visoravni (UNDOF) i u mirovnu misiju uputit će se na rok do sedam mjeseci 93 pripadnika OS-a.

Donesena je Odluka o usvajanju prigovora Grada Solina na Odluku Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za granice jedinica lokalne samouprave u predmetu rješavanja spora o granici između grada Solina i Općine Klis. U prigovoru, podnositelj, uz ostalo, ističe da je osnovni cilj prijedloga za promjenu granice izaći u susret građanima s toga područja, a što se do sada i činilo, jer je prirodno, zemljopisno, kao i pogledu školstva, predškolskog odgoja i zdravstvene zaštite predmetno područje sastavni dio područja Grada Solina. Također, ističe neslaganje građana sa spornog područja koji žele da se isto administrativno pripoji Gradu Solinu, u koji svrhu su potpisali i peticiju, dostavljenu u prilogu prigovora. Vlada Republike Hrvatske je dana 8. prosinca 2010. godine, putem Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za granice jedinica lokalne samouprave zaprimila prigovor Grada Solina na Odluku Povjerenstva, od 27. svibnja 2010. godine te je nakon uvida u dokumentaciju koja se odnosi na granični spor između Grada Solina i Općine Klis, utvrdila da u postupku rješavanja predmetnog spora Povjerenstvo nije uzelo u obzir mišljenje građana s područja na koje se promjena odnosi. Kako je, slijedom važećih propisa, u pitanjima promjene granica jedinica lokalne samouprave mišljenje građana s područja na koje se promjena odnosi bitna činjenica za odlučivanje o istima, poništava se predmetna Odluka od 27. svibnja 2010. godine i predmet se vraća Povjerenstvu na ponovni postupak.

Također, donesen je Zaključak u vezi s rješavanjem imovinskopravnih odnosa između društva Kora Zagreb d.o.o. i Adria Sistem d.o.o., budućih investitora na otoku Mljetu, i Republike Hrvatske. Vlada Republike Hrvatske je suglasna da Kora Zagreb d.o.o. i Adria Sistem d.o. Zagreb kao budući investitori poduzmu sve pravne radnje za izdvajanje iz šumskogospodarskog područja nekretnina koje su se su Prostornim planom Općine Mljet predviđene kao zona turističke namjene, a koje su bile predmetom ugovora o prodaji sklopljenih između ovih društava i Općine Mljet. Izražava se spremnost Vlade da pitanje naknade za nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske koje će biti predmet izdvajanja iz šumskogospodarskog područja razriješi nagodbom s investitorom, pri čemu će se voditi računa o naknadi koju je investitor isplatio Općini Mljet na ime kupoprodajne cijene tijekom 2005. godine.

Prihvaća se pokroviteljstvo nad humanitarno-ekološkim projektom „Misli zeleno“ za SOS Dječje selo Lekenik, u sklopu obilježavanja „Dana planete Zemlje“ i „Međunarodne godine šuma 2011.“ koje se održava u SOS Dječjem selu Lekenik, 16. travnja 2011. godine. Na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu, odobrava se SOS Dječjem selu Hrvatska, iznos od 3.500,00 kuna, za kupnju deset sadnica za SOS Dječje selo Lekenik, u sklopu obilježavanja Dana planete Zemlje“ i „Međunarodne godine šuma 2011.“

Zajednici povratnika Bosanske Posavine Višnjik-Derventa, na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna za 2011. godinu, odobrava se iznos od 200.000,00 u svrhu nabave sjemena i gnojiva za proljetnu sjetvu. Također se, na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu, odobrava Srpskom narodnom vijeću, iznos od 1.200.000,00 kuna, za rad i razvoj srpske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Prihvaćeno je Izvješće o provedbi Odluke o posebnim interventnim mjerama u mliječnom sektoru, od 11. veljače 2010. godine, Odluke Vlade Republike Hrvatske o posebnoj interventnoj mjeri u mliječnom sektoru u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2010. godine, od 15. travnja 2010. godine i Odluke Vlade o posebnoj interventnoj mjeri u mliječnom sektoru u razdoblju od 1. srpnja do 31. listopada 2010. godine, od 23. rujna 2010.

Prihvaća se tekst Pisma namjere kojim se izražava spremnost Republike Hrvatske da pristupi Konvenciji o nadzoru i označavanju predmeta od plemenitih kovina. Pristupanje Republike Hrvatske Konvenciji o kontroli i označavanju predmeta od plemenitih kovina, a naročito pred neposredno pristupanje u članstvo Europske unije, omogućilo bi Republici Hrvatskoj olakšavanje izvoza predmeta od plemenitih kovina, zaštitu potrošača, poštenu trgovinu, međunarodno usklađivanje normi, međusobno priznavanje kontrolnih oznaka, povezivanje članica kroz aktivnosti Konvencije i ostvarivanje visoke razine kvalitete rada kroz organizaciju međulaboratorijskih shema ispitivanja. Pristupanjem Konvenciji neće se smanjiti količina financijskih sredstava koja se od žigosanja plemenitih kovina uplaćuje u državni proračun.

Vlada Republike Hrvatske je upoznata s Protokolom između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o provedbi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak nezakonit, potpisanim 11. ožujka 2011. godine u Opatiji.



Pisane vijesti | Priopćenja