Priopćenje sa 83. sjednice Vlade Republike Hrvatske

Na današnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlada Republike Hrvatske odobrila je sredstva Gradu Kninu radi plaćanja naknade za osnivanje prava služnosti vezano uz ispunjenje preduvjeta za provedbu IPA projekta „Vodoopskrbni i kanalizacijski sustav s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za Grad Knin“. Naime, s obzirom na financijsku situaciju Grada Knina i žurnost u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kako bi se iskoristila sredstva Europske unije, Gradu Kninu odobrena su sredstva za plaćanje naknada služnosti u iznosu do 200.000 kuna.

Iz istih razloga su trgovačkom društvu „Vodovod“ d.o.o. Slavonski Brod, radi plaćanja naknade za osnivanje prava služnosti vezano uz ispunjenje preduvjeta za provedbu IPA projekta „Vodoopskrbni i kanalizacijski sustav s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za Grad Slavonski Brod“, odobrena sredstva u iznosu do 220.000 kuna.

Vlada Republike Hrvatske daje suglasnost na prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja školjaka na području posebnog rezervata Malostonskog zaljeva, a koje su dodijeljene Odlukom o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja školjaka i riba na području posebnog rezervata Malostonskog zaljeva i Malog mora.

Donesena je Odluka o sufinanciranju troškova otkupa i skladištenja mandarina, berba 2010. godine. Ova mjera omogućit će poljoprivrednim proizvođačima s jedne strane ostvarivanje primjerene razine dohotka za navedenu proizvodnju, a s druge strane spriječiti propadanje dijela proizvodnje koja nije našla kupca. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja raspisat će javni natječaj za sufinanciranje otkupa i skladištenja mandarina, berba 2010. godine, na način da se za otkup mandarina isplati otkupljivačima mandarina iznos od 0,70 kn/kg, pod uvjetom da otkupljene količine mandarina otkupljivači plate proizvođačima mandarina po minimalnoj cijeni od 2,90 kn/kg.

U cilju uređenja tržišta i smanjenja sive ekonomije u trženju s maslinovim uljem, donesena je Odluka o sufinanciranju troškova otkupa maslinovog ulja proizvedenog iz domaćih maslina roda 2010. godine u svrhu prerade. Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja odobrava se sufinanciranje troškova otkupa u ukupnoj kvoti od 500.000 kg djevičanskog maslinovog ulja i 500.000 kg ekstra djevičanskog maslinovog ulja otkupljivačima (uljarama) u iznosu od 3,00 kune po kilogramu za djevičansko i 7,00 kuna po kilogramu za ekstra djevičansko, pod uvjetom da minimalna otkupna cijena djevičanskog maslinovog ulja iznosi 33,00 kune po kilogramu, a ekstra djevičanskog 40,00 kuna po kilogramu. Ministarstvo će napisati Javni natječaj i utvrditi ostale uvjete provođenja otkupa maslinovog ulja.

Prihvaćeno je Izvješće o provedbi Zaključka Vlade RH o sufinanciranju troškova otkupa maslinovog ulja proizvedenog iz domaćih maslina roda 2009. godine.

Vlada se očitovala na Zahtjev Hrvatskog sabora za utvrđivanje jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 86. stavka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za raspisivanje referenduma. Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o Prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o radu, s Konačnim prijedlogom Zakona podnio je predsjedniku Hrvatskog sabora 14. srpnja 2010. godine zahtjev za raspisivanje referenduma. Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav sabora utvrdio je 14. rujna 2010. godine da su Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova provjerili podatke iz Zahtjeva i utvrdili da ga podupire najmanje 10% birača u RH. Referendumsko pitanje: „Jeste li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i o otkazivanju kolektivnih ugovora?“ odnosi se na članak 4. Prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o radu, s Konačnim prijedlogom Zakona koji je Vlada Hrvatskom saboru uputila 28. svibnja ove godine. Navedeni Prijedlog Vlada je 3. rujna 2010. godine povukla iz parlamentarne procedure. S obzirom na ovu činjenicu prestao je postojati bitan formalno-pravni razlog za raspisivanje referenduma, jer se referendumsko pitanje mora odnositi na određeni zakonski prijedlog i biračima mora biti jasno kako će glasovati o postavljenom pitanju. Referendumsko pitanje mora biti jasno određeno i ne može se postavljati hipotetično i apstraktno, već mora biti vezano uz konkretni akt, a što je bilo razvidno iz Zahtjeva za raspisivanje referenduma. U slučaju da se raspiše referendum i postavi spomenuto pitanje, rezultat tako provedenog referenduma bio bi bespredmetan jer se odnosi na Prijedlog zakona koji je povučen iz parlamentarne procedure. Vlada smatra da Ustavni sud prilikom ocjene podnesenog Zahtjeva, treba voditi računa o svim primjedbama koje su naprijed navedene.

Vlada je prihvatila Nacrt dokumenta „Budvanska deklaracija“, za Treću ministarsku konferenciju o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti u jugoistočnoj Europi, koja će se održati u Budvi, Crna Gora, 12. listopada 2010. godine. Dokument će potpisati državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.



Pisane vijesti | Priopćenja