Priopćenje sa zatvorenoga dijela 109. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 109. sjednice Vlade usvojeno je stajalište Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača, u formatu ministara zdravstva (EPSCO - Health), 29. ožujka 2022. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Utvrđeni su odgovori Republike Hrvatske na pisma službene obavijesti Europske komisije: broj 2022/0086, u vezi s plastičnim proizvodima, broj 2022/0087, u vezi s cestovnom infrastrukturom, broj 2022/0088, u vezi sa zaštitom osoba koje prijavljuju povrede prava Unije, broj 2022/0089, u vezi sa zaštitom potrošača, broj 2022/0090, u vezi s općim aranžmanima za trošarine te broj 2022/0091, u vezi s ispitivanjem biljnih vrsta i povrća. Uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Donesena je Odluka o davanju suglasnosti Upravnom vijeću Agencije za ugljikovodike za davanje suglasnosti Upravi Agencije za ugljikovodike za sklapanje ugovora o prodaji 22.000 tona dizelskog goriva.
 
Donesena je i Odluka o upućivanju žurne pomoći Ukrajini iz strateških robnih zaliha.
 
Vlada je odgovorila Ustavnom sudu na Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske i zakonom članka 11. Uredbe o postupcima koji prethode sklapanju pravnih poslova raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu dodjele na uporabu nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba („Narodne novine“, broj 95/18.). Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnoga suda.
 
Također, Vlada se očitovala Ustavnom sudu na Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske članka 3. stavka 1. točke 57. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“, broj 143/21.). Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnoga suda.
 
Vlada je Ustavnome sudu uputila Zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vodica, kao i Zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Statutarne odluke o izmjenama Statuta Općine Bedekovčina.  
 
Članovi Vlade usmeno su izviješteni o Pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2022.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, donesen je Zaključak kojim se predlaže Dunja Bonacci Skenderović za kandidatkinju Republike Hrvatske za članicu Skupine stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO), temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu.                                    
 
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja