Priopćenje sa zatvorenoga dijela 145. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 145. sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara i to Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku u formatu ministara energetike (TTE Energy) koje će se održati 4. ožujka 2019. godine, te Vijeća za okoliš (ENVI) koje se održava 5. ožujka 2019.
Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Donesene su odluke o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice i kukuruza te o donošenju Godišnjega programa strateških robnih zaliha za 2019. godinu. Obje su točke označene stupnjem tajnosti "vrlo tajno" pa ih nismo u mogućnosti objaviti.                        
 
Usvojeno je izvješće o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj te pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu.   
 
Doneseno je i nekoliko kadrovskih odluka:
 
Uzevši u obzir mišljenje Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora od 27. veljače 2019. godine, Vlada je za kandidatkinju Republike Hrvatske za članicu Revizorskog suda Europske unije u mandatnom razdoblju od 2019. do 2025. godine, predložila mr. sc. Ivanu Maletić.
 
Vlada je dopunila Odluku o osnivanju Nacionalnoga vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, imenujući novim članovima Nacionalnog vijeća ministre zaštite okoliša i energetike i ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
Zbog isteka mandata, razriješeni su dosadašnja predsjednica i članovi Upravnoga vijeća  Agencije za odgoj i obrazovanje i to: Mihaela Adamović Radolfi, Nataša Lovrić, Jasna Tingle, Normela Krešić-Vrkljan, Lidija Sosa Šimenc, Nijaz Karić i Vladimira Brezak. Novom je predsjednicom  Upravnoga vijeća Agencije imenovana Sanja Horvatić, a članovima Katarina Grgec, doc. dr. sc. Goran Hajdin, prof. dr. Ante Nazor, doc. dr. sc. Vesna Budinski, Branimir Mihalinec i Vladimira Brezak.
 
Vlada je utvrdila  i Hrvatskom saboru uputila na donošenje novi Prijedlog odluke o razrješenju dosadašnjeg predsjednika i članova Upravnoga vijeća Agencije te Prijedlog odluke o imenovanju  nove predsjednice i članova Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Ujedno je Hrvatskome saboru predložila povlačenje iz procedure donošenja ranijih Prijedloga odluke o razrješenju predsjednika i članova Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visokog obrazovanje i Prijedloga odluke o imenovanju predsjednice i članova Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje. 
 
Novim se prijedlogom za razrješenje, zbog isteka mandata, razrješuje predsjednik Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Mile Dželalija, te članice i članovi prof. dr. sc. Aleksandra Deluka-Tibljaš, prof. dr. sc. Damir Markulak, prof. dr. sc. Ljiljana Pinter, prof. dr. sc. Slavica Ćosović Bajić, prof. dr. sc. Damir Ježek, dr. sc. Slavko Perica te Andrea Mešanović.
 
Novim se prijedlogom o imenovanju nove predsjednice i članova Upravnoga vijeća agencije,  na prijedlog Vlade Republike Hrvatske za predsjednicu predlaže prof. dr. Dijana Vican, a za članove prof. dr. sc. Drago Šubarić te prof. dr. sc. Krešimir Rotim. Na prijedlog Rektorskoga zbora, za člana se predlaže prof. dr. sc. Branko Matulić, a na prijedlog Vijeća veleučilišta i visokih škola prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila. Prof. dr. sc. Gordana Rusak predlaže se za članicu na prijedlog nacionalnoga vijeća nadležnog za znanost, prof. dr. sc. Marko Petrak na prijedlog nacionalnoga vijeća nadležnog za visoko obrazovanje, dok se iz reda studenata na prijedlog Hrvatskog studentskog zbora predlaže Nediljko Jerković.
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja