Priopćenje VRH o inicijativi EK za prevladavanje slovenske blokade pristupnog pregovaračkog procesa RH s EU

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske pozdravlja sve napore usmjerene k otklanjanju slovenske blokade i nastavku procesa pregovora o pristupanju RH Europskoj unijpa tako i najnovije uključivanje Europske komisijpredstavljene od strane povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Na sastancima s povjerenikom Rehnom je dogovoreno da se, sve dok traju konzultacije, s pojedinostima navedene inicijative neće izlaziti u javnost. Republika Hrvatska poštuje taj dogovor.

Istovremeno, Vlada Republike Hrvatske pozdravlja prijedlog Rezolucije Europskog parlamenta o napretku RH, kao i poruke zastupnika EP tijekom rasprave u Odboru za vanjsku politiku. Tom prilikom je naglašen veliki napredak Republike Hrvatske u ispunjavanju svih potrebnih kriterija za punopravno članstvo u EU, te uvjerenje da će Hrvatska završiti pristupne pregovore tijekom 2009. godine.

U prijedlogu Rezolucije Europskog parlamenta podsjeća se na Bledski dogovor dvojice premijera, koji su podržale i oporbe obiju zemalja, te se poziva obje strane da granični spor riješe pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.



Pisane vijesti | Priopćenja