Priopćenje za javnost o zdravstvenom stanju potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra zdravstva i socijalne skrbi prof. dr. sc. Andrije Hebranga

Prof. dr. sc. Andrija Hebranpotpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar zdravstva i socijalne skrbobratio se danas priopćenjem vezanim uz svoje zdravstveno stanje.

Prof. dr. sc. Andrija Hebrang, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar zdravstva i socijalne skrbi, obratio se danas priopćenjem vezanim uz svoje zdravstveno stanje, u kojem stoji:

«Molim Vas da objavite ovo izvješće koje sam obećao hrvatskoj javnosti prilikom odlaska na operativni zahvat. Koristim priliku zamoliti za objavu i dijela priopćenja koji se odnosi na bezočne napade dijela političara i novinara u vrijeme dok sam se borio za život, a nisu pričekali ishod te bitke niti priliku za moj odgovor.

1. Zahvaljujem hrvatskim liječnicima koji su mi u razdoblju od nekoliko proteklih mjeseci postavili dijagnozu rijetke lokacije malignoma prostate. Zbog rijetke lokacije i malih dimenzija tumora dijagnoza je bila teška i u cijelosti je operativno potvrđena, što dokazuje visoku razinu stručnosti hrvatske medicine. Koristim priliku zahvaliti kolegama iz poliklinike Urocentar, KBC-a Rebro te KB Merkur koji su sudjelovali kao dijagnostičari ili konzultanti u toj fazi liječenja. Razlog mom odlasku na operaciju u inozemstvo nije, kako se je tvrdilo u dijelu tiska i elektroničkih medija, nepovjerenje u hrvatsko zdravstvo. Kao liječnik znao sam da me čeka težak operativni zahvat nakon kojega je potreban potpuni mir od nekoliko dana radi oporavka. Znao sam da to neće biti moguće zbog velikog zanimanja koje su pokazivali pojedini novinari, te sam odabrao inozemnu ustanovu vjerujući da ću u njoj imati prilike za miran i neometan oporavak.

2. Nakon konzultacije s nekoliko inozemnih kolega i prijatelja, preporučena mi je laparoskopska operacija. Iako je dio tiska zlonamjerno kalkulirao da se takav zahvat radi u našim ustanovama to nije istina, jer niti jedan bolnica od Ministarstva zdravstva nije zatražila niti dobila dozvolu za uvođenje te metode. Isto tako niti jedna ustanova nije prijavila taj zahvat HZZO-u za plaćanje po dijagnozi. Za prve pokušaje tih zahvata koji se izvode pod nadzorom inozemnih stručnjaka doznao sam naknadno iz tiska, jer takvi zahvati nisu službeno prijavljeni. Zlonamjerni komentatori mogli su se uvjeriti da je povjerenstvo HZZO-a za liječenje u inozemstvu odobravalo plaćanje laparoskopske prostatektomije u inozemstvu jer se u nas još rutinski samostalno ne izvodi. Ova vrst operacije nije bila moj izbor niti razlogom mog odlaska u inozemstvo.

3. U Klinici za urologiju u Innsbrucku kolege su izvele zahvat u trajanju od četiri sata. Zbog rijetke lokalizacije tumora i njegova prodora u okolinu zahvat je bio vrlo složen a to je bio i razlog komplikacije koja je uslijedila. Prvi postoperativni dan došlo je do unutarnjeg krvarenja s gubitkom 1,5 litre krvi i nove četverosatne operacije. Nakon višesatnih napora u krajnje kritičnoj situaciji život su mi spasili samo svojim vrhunskim znanjem i vještinom.

Poslijeoperativna analiza potvrdila je da se radi o adenokarcinomu prostate. Zbog prodora tumora kroz kapsulu prostate, jedan njegov dio veličine 5x3 mm je ostao u tijelu i slijedećih nekoliko mjeseci potrebno je daljnje liječenje zračenjem s dobrom dugoročnom prognozom. Kroz to vrijeme ne bih mogao raditi punim intenzitetom kakav zahtijeva rad u Vladi, a to je u pravilu dvanaestosatni radni dan. Zbog toga ću o svom daljnjem statusu ovih dana razgovarati s predsjednikom Vlade dr Sanaderom.

4. Na Klinici u Innsbrucku, u dogovoru s njezinim vodstvom, boravio sam kao običan građanin, a ne kao član Vlade, kako bi se izbjegle neugodnosti oko osiguranja koje bi svakako utjecalo na odvijanje uobičajenog ritma rada osoblja. Takav su status u toj Klinici do sada odabrali deseci predsjednika i ministara raznih zemalja Europe, Amerike i Azije. Budući da je bilo raznih nagađanja o cijeni zahvata i načinu plaćanja, izjavljujem da su se svi liječnici sukladno Hipokratovoj zakletvi odrekli honorara za liječenje kolege. Platio sam materijalne troškove i hranu u visini od ukupno 2. 700 eura. Ovu cijenu, kao i troškove boravka moje supruge i sina, platio sam prodajom osobnog automobila VW Golf za 5. 000 eura. Taj je automobil bio zaveden na mojoj imovinskoj kartici.

5. Na žalost, u najtežim trenucima moje borbe za život osoblje Klinike i mene osobno ometalo je nekoliko novinara naših listova uporno tražeći izjavu ili fotografiranje. S nevjericom sam pratio njihove agresivne pokušaje da dođu do mene u najtežim trenucima moga života, kada se je odvijala bitka za goli život. To me je uvjerilo u opravdanost odluke o mjestu liječenja, jer je lako zamisliti kakav bi mi mir bio osiguran u jednoj od domaćih klinika. Kasnije sam doznao za neprimjerene napade nekih političara i novinara u pojedinim listovima te na HTV-u na mene kao ministra zdravstva koji nema povjerenje u naš zdravstveni sustav, što sam ovim priopćenjem jasno odbacio. U ime svih koji će se u budućnosti boriti za goli život, pozivam sve političare i novinare na pridržavanje minimalnih etičkih načela. Prema tim načelima, ugroženom se daje prilika za životnu bitku, pa ako ona sretno završi daje mu se mogućnost za odgovor. Kao liječnik upozoravam da svako ometanje liječenja u takvim okolnostima može biti uzrokom i kobnog završetka, jer se u odlučujućim trenucima ometaju pacijent i stručni medicinski tim. Vjerujem da barem u dijelu navedenih napada to ovaj puta nije bio cilj.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar
zdravstva i socijalne skrbi


Prof.dr.sc. Andrija Hebrang»



Pisane vijesti | Priopćenja