Programom revitalizacije za područja pogođenim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji iznos od 15,3 milijardi kuna

Slika /Vijesti/2021/prosinac/30 prosinca/Image-3.png

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Program društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, vrijedan 15,3 milijardi kuna. Usvojen je i Nacionalni plan razvoja zdravstva za razdoblje 2021.-2027., kojim se želi osigurati ravnomjerna zemljopisna raspodjela i dostupnost zdravstvene zaštite, unaprjeđenje sustava i zdravstvenih ishoda kao ključnog nacionalnog prioriteta.

Peti val omikron varijante očekuje se u drugoj polovini siječnja

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je  da se peti val omikron varijante u Hrvatskoj očekuje u drugoj polovini siječnja te je pozvao građane na docjepljivanje upozorivši da će vrlo vjerojatno svatko doći u kontakt s novom varijantom koronavirusa. 

"Slučajevi omikrona kod nas su još uvijek sporadični, do sada su dokazana 24 slučaja. No bez nužnog nastavka pojačanog cijepljenja i docjepljivanja i strogog pridržavanja mjera vjerojatno nećemo moći izbjeći posljedice pune snage petog vala u drugoj polovini siječnja", poručio je ministar.

Još jednom je pozvao na docjepljivanje koje pruža visoku zaštitu od omikrona te upozorio na visok stupanj vjerojatnosti da će svi građani prije ili kasnije doći u kontakt s novom varijantom koronavirusa.

„Ključno je cijepljenje i pridržavanje mjera. To je jedini put prema kraju epidemije“, dodao je.

Izvijestio je i da je udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata 41,93 posto te da broj pozitivnih najviše raste u dalmatinskim županijama, koje imaju i najveći udio pozitivnih među testiranima.

"To su i županije u kojima je razina procijepljenosti najniža, što pokazuje uzročno-posljedičnu vezu niske procijepljenosti i porasta broja novozaraženih", istaknuo je.

Bolnice u stalnoj pripravnosti zbog porasta broja novih slučajeva

Bilježi se postupno smanjenje broja hospitaliziranih, no bolnice su u stalnoj pripravnosti zbog ponovnog porasta broja novih slučajeva zaraze.

Dodatnom booster dozom do sada je cijepljeno 487.038 osoba. Do sada je cijepljeno 66,22 posto odraslog stanovništva.

U proteklom tjednu 61 posto kontaktiranih starih i nepokretnih osoba odbilo je cijepljenje, čime se, ističe ministar, nepotrebno izlažu mogućnosti zaraze i teškog oblika bolesti.

Izvijestio je i da su objavljene nove smjernice za liječenje oboljelih od covida u kojima se uz antivirusne i imunomodulacijske lijekove, uvodi i liječenje monoklonskim protutijelima. Lijek s kombinacijom monoklonskih protutijela od ovoga je tjedna dostupan bolnicama u kojima se liječe oboljeli od covida.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je građane da u idućim danima, pogotovo tijekom blagdana, zadrže racionalan oprez.

Izvijestio je i da je Stožer produžio postojeće protuepidemijske mjere na mjesec dana, što se odnosi  na ograničavanje okupljanja, prelazak graničnih prijelaza, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu ulaska u RH osobama iz niza afričkih zemalja.

Usvojen program revitalizacije Sisačko-moslavačke županije

Vlada je usvojila Program društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, vrijedan 15,3 milijardi kuna, a poduzeća na tom području imat će najveće intenzitete potpora, kako u zemlji, tako i u EU-u.

Ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Nataša Tramišak podsjetila je da je na sjednici Vlade održanoj 14. siječnja 2021. donesena odluka o pokretanju izrade Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom.

Napomenula je da indikativni financijski plan do 2029. godine iznosi 15,3 milijarde kuna. 

"Novom kartom regionalnih potpora, koja stupa na snagu 1. siječnja 2022., omogućena su značajna uvećanja u intenzitetima sufinanciranja regionalnih državnih potpora na cijelom teritoriju Hrvatske, pa tako i na sisačko-moslavačkom području", rekla je ministrica.

Nakon primjene dodatnog uvećanja stope sufinanciranja velika će poduzeća moći primiti regionalnu potporu u intenzitetu od 60 posto, srednje velika od 70 posto, a mala od 75 posto. Time će, naglasila je ministrica Tramišak, imati najveće intenzitete potpora, kako u Hrvatskoj, tako i na razini EU-a.  

Program sadrži dva strateška smjera: poticanje razvoja osnovnih činitelja konkurentnosti županije te otklanjanje i ublažavanje posljedica potresa.

To je sukladno intenciji Vlade da se rješavanju posljedica potresa pristupi kroz dva odvojena, ali komplementarna razvojna procesa - što brže obnove zgrada i infrastrukture te kreiranja poticajnog okvira za društvenu i gospodarsku revitalizaciju. 

Tramišak je napomenula kako program obuhvaća 15 mjera i 52 aktivnosti rasta i razvoja gospodarstva i podizanja standarda života, a realizacija će krenuti odmah.

Planom zakonodavnih aktivnosti u 2022. predviđeno 195 zakona

Plan zakonodavnih aktivnosti u 2022. godini, koji je danas usvojen, sadrži 195 zakona, a najveći izazov čeka Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje bi trebalo imati 33 zakonska prijedloga, te Ministarstvo financija i MUP s 30 zakonskih prijedloga.

Postupkom procjene učinaka propisa planirano je provesti i obuhvatiti za 21 zakonski prijedlog, reformsku narav ima 78 zakona koje treba izmijeniti u kontekstu zamjene hrvatske kune za euro, a 11 zakona bit će izmijenjeno u kontekstu indikatora utvrđenih u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti.

Zaključkom je Vlada tijela državne uprave kao stručne nositelje obvezala i pozvala da u potpunosti izvršavaju obveze koje su preuzeli, a istodobno je zadužila Ured za zakonodavstvo da ju redovito i pravodobno izvješćuje o provedbi Plana, kao i o provedbi i statusu postupaka procjene učinaka propisa i provedenih savjetovanja.

Vlada je usvojila i Program za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije za iduću godinu, kao i Prijedloga plana usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2022. godinu.

Vlada odgađa otkup Ine od MOL-a i pokreće reviziju arbitražne odluke UNCITRAL-a

Vlada zastaje s otkupom Ine od MOL-a zbog novih pravnih okolnosti nastalih nakon presude Vrhovnog suda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija te pokreće reviziju arbitražnog pravorijeka UNCITRAL-a iz prosinca 2016. i nastavlja s aktivnostima sudjelovanja RH u arbitraži koju je MOL pokrenuo pred ICSID-jem.

Ministarstvo gospodarstva zadužila je da radi utvrđivanja ništetnosti izmjene ugovora o odnosima dioničara u Ini i ugovora o plinskom poslovanju (iz siječnja 2009.) pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom pokrene reviziju arbitražnog pravorijeka UNCITRAL-a iz prosinca 2016. te da nastavi s aktivnostima sudjelovanja RH u arbitraži koju je MOL pokrenuo pred ICSID-jem. 

Također, Vlada je primila na znanje Informaciju o pravnim mehanizmima utvrđenja ništetnosti Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na Inu i Ugovora o plinskom poslovanju od 30. siječnja 2009. godine.

Ujedno je zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da radi utvrđenja ništetnosti Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara i Ugovora o plinskom poslovanju (oba potpisana 30. siječnja 2009.), poduzme aktivnosti radi podnošenja revizije pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom u ime Republike Hrvatske, a protiv arbitražnog pravorijeka koji je 23. prosinca 2016. donio Arbitražni sud osnovan prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).

Ministarstvo će, prema današnjem Vladinom zaključku, nastaviti i s aktivnostima sudjelovanja Republike Hrvatske u arbitražnom postupku koji je MOL 2013. godine pokrenuo pred ICSID-jem. MOL je tu arbitražu pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) pokrenuo radi zaštite svojih ulagačkih prava.

Usvojen Nacionalni plan razvoja zdravstva za razdoblje 2021.-2027.

Nacionalnim planom razvoja zdravstva za razdoblje od 2021. do 2027. godine, koji je Vlada danas usvojila, želi se osigurati ravnomjerna zemljopisna raspodjela i dostupnost zdravstvene zaštite, unaprjeđenje sustava i zdravstvenih ishoda kao ključnog nacionalnog prioriteta.

Plan predviđa pet posebnih ciljeva - bolje zdrave životne navike i učinkovitija prevencija bolesti, unapređenje sustava zdravstvene zaštite, unaprjeđenje modela skrbi za ključne zdravstvene izazove, unapređenje financijske održivosti zdravstvenog sustava, a želi se učiniti i zdravstveni sustav poželjnim mjestom za rad.

Ministar Beroš istaknuo je kako je riječ o  krovnom sektorskom dokumentu planiranja koji utvrđuje posebne, ciljeve, mjere projekte i  aktivnosti koje će se provoditi pod okriljem Ministarstva s osnovnim ciljem unaprjeđenja zdravstvenog sustava i zdravstvenih ishoda populacije.

Vlada je usvojila i prateći Akcijski plan razvoja zdravstva za razdoblje 2021. do 2025. godine.

Zaključkom u vezi sa Sporazumom o kupnji ("SK") za daljnji razvoj, proizvodnju, mogućnosti kupnje i opskrbe cjepivima protiv bolesti COVID-19 za države članice Europske unije, između Europske komisije i Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH, Vlada je dala suglasnost ministru Berošu za potpisivanje narudžbe za kupnju dodatnih, opcionalnih doza cjepiva u skladu sa sporazum o kupnji.

Ministar Beroš je pritom podsjetio na Vladin zaključak sa sjednice održane 3. rujna, temeljem kojem je potpisana narudžba za nabavkom 8.2013.731 dozu cjepiva protiv bolesti covid-19 u idućem dvogodišnjem razdoblju, kao i na to da je, sukladno sporazumu, Europska komisija Hrvatskoj osigurala mogućnost dodatne narudžbe 500.000 doza za potrebe cijepljenje u idućoj godini.

Vlada je donijela i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika Općine Rogoznica, u nedjelju, 13. veljače 2022. godine, s obzirom na to da je ostavku podnio općinski načelnik izabran na redovnim izborima ove godine.

 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti