Proslava na Klisu evociranje najsvetijega u hrvatskoj povijesti

  • Slika /Vijesti/2022/04 travanj/28 travnja/VRH_2898.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, na tvrđavi Klis, sudjelovao je na svečanoj akademiji  u povodu obljetnice osnutka Četvrte gardijske brigade. Uoči svečanosti položio je vijenac te zapalio svijeću ispred spomen-kapele Vojarne Sveti križ na Dračevcu.

U svome obraćanju kazao je da, slušajući govore predsjednika Udruge i Davora Krstičevića kao jednog od ratnih zapovjednika 4. gardijske brigade, evocira ono što je najsvijetlije u suvremenoj hrvatskoj povijesti - junaštvo heroja Domovinskog rata, hrabrost hrvatskih branitelja, hrvatskih vojnika i policajaca.
 
U 30 godina Hrvatska je postala dio zapadnih europskih standarda
 
"Spominjemo se vremena kada je stvorena suvremena hrvatska država, čiji je temelj oslobodilački Domovinski rat i gdje su hrvatski branitelji odigrali nezaobilaznu ulogu kako bismo danas mogli uživati u demokraciji i slobodi u zemlji koja ima svoje institucije, svoju vojsku, svoju policiju, koja gaji demokraciju, koja je dio zapadnih europskih standarda i svih svjetskih organizacija. To se sve odvilo u samo 30 godina. U tih 30-ak godina, bojišta koja su prošli branitelji pripadnici 4. gardijske brigade ostala su upamćena kao povijesni uspjesi hrvatske vojske. Ostala su upamćena, jer dali najbolje što su imali, dali su svoje živote", kazao je Plenković.
 
"Od 7300 hrvatskih branitelja pripadnika Četvrte gardijske brigade nisu ostale samo snimke i postrojavanja. Ostale su godine mladosti u ratu u kojem je Hrvatska pobijedila pod vodstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana. Upravo to zajedništvo koje je krasilo devedesete obvezuje i nas danas", nastavio je.
 
Osvrnuo se na govor predsjednika Udruge 4. gardijske brigade kazavši da nema toga u Hrvatskoj koji bi hrvatskim braniteljima, hrvatskim vojnicima, hrvatskim policajcima, kazao da su paraziti. "Ako ih i ima oni nisu dostojni da tako nešto kažu", rekao je, dodavši da su branitelji temelj hrvatske države.
 
"I upravo to je dio naše politike. Politike koja je jedinstvenim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja popunila one praznine koje su postojale i ispravila nepravde. Osigurala više sredstava i uvela nove instrumente da hrvatski branitelji i njihove obitelji žive dostojanstveno", kazao je predsjednik Vlade.
 
Kontinuirano ulažemo u jačanje hrvatske vojske i policije, nabavili smo višenamjenske borbene avione
 
Najavio je da će, ukoliko ima situacija koje još nisu idealno riješene, riješiti i njih te naglasio da se kontinuirano ulaže u jačanje hrvatske vojske i hrvatske policije.
 
"Ova brutalna ruska agresija na Ukrajinu, invazija koja je već više od 10 milijuna ljudi odvela od svojih domova, više od 5 milijuna Ukrajinaca je sada van svoje zemlje, je signal koliko je krhak sigurnosni poredak u svijetu. Upravo stoga, hrvatska vojska, kao jamstvo naše sigurnosti i naše slobode, mora biti snažna. Mi tu nismo oklijevali - donijeli smo odluku koju ranije vlade nisu imale niti sredstava, niti političke volje niti političke hrabrosti učiniti. Nabavili smo višenamjenske borbene avione koji će letjeti upravo iznad ove Tvrđave, koja je simbol hrvatske državnosti i s koje nam puca pogled na predivan prostor Dalmacije, Split, na Zagoru koja je odmah blizu, na obalu i otoke, na susjednu Bosnu i Hercegovinu, odakle je bilo pripadnika vaše gardijske brigade", istaknuo je premijer. 
 
Kazao je da su hrvatski branitelji imali srca i hrabrosti stati u obranu zemlje napadnute velikosrpskom agresijom, a svima nama ostaje  obveza da u demokraciji očuvamo vrijednosti Domovinskog rata i žrtve hrvatskih branitelja.
 
"Čestitam vam uime cijele Vlade ovaj 31. rođendan. Želim vam puno zdravlja i puno uspjeha", rekao je na kraju Plenković.

Pisane vijesti