Prvi potpredsjednik Karamarko: Ne govorimo o ideološkim podjelama nego o žrtvama komunističko-boljševičkog režima

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/svibanj/14 svibnja/Bleiburg_web.jpg

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko sudjelovao je danas na središnjoj komemoraciji u povodu obilježavanja 71. obljetnice bleiburške tragedije i tragedije hrvatskog Križnog puta.

Obilježavanje tragedije hrvatskog naroda, koja se dogodila u osvit pobjede nad fašizmom i nacizmom, započelo je odavanjem počasti žrtvama poraća na groblju Dobrova u Teznom, gdje je prvi potpredsjednik Karamarko, uz predsjednika Hrvatskog sabora, akademika Željka Reinera i izaslanicu predsjednice Republike Brunu Esih, položio zajednički vijenac. Potom je sudjelovao u molitvi na mjesnom groblju u Unterloibachu te u procesiji do oltarnog prostora na Bleiburškom polju.

Svetu misu na središnjoj komemoraciji na Bleiburškom polju predvodio je predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijedi Idriz ef. Bešić, imam iz Gunje, izaslanik predsjednika Mesihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije Azia ef Hasanovica.

U izjavi nakon komemoracija, koja je završila polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik na Bleiburškom polju, prvi potpredsjednik Karamarko istaknuo je da su ti zločini počinjeni u ime nekakve ideologije, a krivci do danas nisu kažnjeni niti označeni. "Vrlo često nas optužuju da govorimo o ideološkim podjelama – ne, mi samo govorimo o istini. Svaki pošteni Hrvat, građanin Republike Hrvatske, kada je u pitanju ta istina, morat će priznati poslijeratne zločine komunističko-boljševičkog režima i označiti one koji su tu imali zapovjednu odgovornost. I vrlo jednostavno doći ćemo do krivaca", zaključio je Karamarko. Na novinarsko pitanje hoće li netko odgovarati za počinjene zločine, odgovorio je: "Kako će netko odgovarati kada su prošle već tolike godine", te istaknuo da onaj koji je zapovijedao zločinima mora dobiti zasluženu kaznu. "Barem da se izbriše njegovo ime sa svih trgova i ulica u Hrvatskoj", rekao je prvi potpredsjednik Vlade.

Na obilježavanju 71. obljetnice bleiburške tragedije i tragedije Križnoga puta, uz prvog potpredsjednika Karamarka, bili su ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministar branitelja Tomo Medved i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak. 

Fotografija: Hina 

Pisane vijesti