Radimo na ostvarenju Tuđmanovih političkih ciljeva: demokracije, gospodarstva i međunarodnog pozicioniranja Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2023/Prosinac/11 prosinac/VRH_9077-01.jpg

Uloga predsjednika Tuđmana je bila jedinstvena, snažna i neponovljiva, pozitivna za Hrvatsku i hrvatski narod, rekao je Plenković na predstavljanju knjige generala Krešimira Kašpara "Franjo Tuđman: kronologija života i rada 1922.-1999.". Dodao je kako je uvjeren da će s vremenom doći do pravoga valoriziranja njegova doprinosa.

Ocijenio je da Hrvatska, kao i sve političke generacije nakon Tuđmana, rade na ostvarenju njegovih političkih ciljeva - kada je riječ o demokraciji, gospodarstvu i međunarodnom pozicioniranju zemlje.

Veliki vizionari poput predsjednika Tuđmana, naglasio je, daju smjer razvoja zemlje i naroda. "Činjenica jest da se većina toga realizirala nakon njegove smrti, ali sve to bez Tuđmana, hrvatskih branitelja i odlučnoga koraka kojeg je učinio s hrvatskim narodom i plebiscitarnom potporom koju je uživao, zasigurno ne bi bilo danas ostvarivo", poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Knjigu su predstavili bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, povjesničar Domagoj Knežević, urednik knjige Žarko Ivković i autor general Krešimir Kašpar, a nazočili su i aktualni članovi Vlade te saborski zastupnici.

Dosanjali smo Tuđmanov san: ulazak u NATO i EU

Granić smatra da je ovo knjiga činjenica o predsjedniku Tuđmanu s odgovorima gdje, kad i što se dogodilo.

Ocijenio je da je predsjednik Tuđman postigao strateški cilj - stvaranje neovisne hrvatske države, njezino međunarodno priznanje te pobijedio u ratu. Dosanjali smo Tuđmanov san, a to je, smatra, bio ulazak u NATO i Europsku uniju.

"U knjizi je vidljivo koliko smo napora učinili zajedno s glavnim saveznicima, SAD-om, na završetku rata u BiH", napomenuo je i dodao da je to bilo najprije završetkom rata Hrvata i Bošnjaka te Splitske deklaracije koja je prije svega spasila Bošnjake da opstanu kao narod", izjavio je Granić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti