Radovi na gradnji punog profila Istarskog ipsilona napreduju dobro i veseli što je angažirano puno hrvatskih podizvođača

  • Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/26 travanj/D5FJGdDWwAIkfa_.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u posjetu Istarskoj županiji. Zajedno s ministrima mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i turizma Garijem Cappellijem posjetio je gradilište punog profila Istarskog ipsilona kod čvora Ivoli kraj Cerovlja, nakon što je Vlada na sjednici u Puli donijela odluku vrijednu 1,2 milijardu kuna o izgradnji dionice Istarskoga ipsilona od Pazina do tunela Učka.

Predsjednik Vlade istaknuo je da radovi na gradnji punog profila Istarskog ipsilona napreduju vrlo dobro, dodavši da veseli što je angažirano puno hrvatskih podizvođača.
 
"Za nas je bitno da se za dvije i pol godine, od danas, može očekivati konačni završetak punog profila Istarskog ipsilona. Riječ je o projektu ukupne vrijednost 160 milijuna eura i na taj način dokazujemo koliko nam je važno integrirati Istru u cestovno-prometnom smislu s ostalim dijelom Hrvatske", poručio je Plenković, dodavši kako izvođači rade i brže od rokova koji su predviđeni.
 
Ravnomjerni razvoj svih prometnih projekata u Hrvatskoj
 
Ministar Oleg Butković podsjetio je kako su pregovori s Bina-Istrom trajali gotovo dvije godine te kako su radovi na ovoj fazi krenuli u studenom prošle godine.
 
"Sljedeće godine očekujemo dovršetak prvih deset kilometara ove prve faze do Cerovlja, a sredinom 2021. godine bi trebalo biti kompletno gotovo. Usporedno s time, pokrenuli smo razgovore te ćemo za mjesec dana potpisat memorandum o razumijevanje oko druge 2A faze, koja uključuje drugu cijev tunela Učka i završetak do Matulja", najavio je Butković.
 
Smatra kako je taj infrastrukturni projekt od velike vrijednosti, kao Pelješki most, što dokazuje i ravnomjerni razvoj svih prometnih projekata u Hrvatskoj. 
 
"Važno je da su svi podizvoditelji domaće tvrtke i to je prilika za oporavak građevinske operative koja je u krizi. Mi danas ukupno investiramo u prometnu infrastrukturu oko 20 milijardi kuna, od Pelješkog mosta do željezničkih projekata, ipsilona i zračnih luka", rekao je ministar Butković. 
 
Radovi na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona na dionici od Rogovića do tunela Učka počeli su krajem prošle godine. Riječ je o investiciji vrijednoj 1,2 milijarde kuna, koja na 28 kilometara dugoj dionici podrazumijeva 31 objekt od čega 11 vijadukata. Radovi bi trebali trajati tri godine, a očekuje se da će prva dionica Rogovići-Cerovlje, duljine 12 kilometara, biti puštena u promet krajem 2020. godine.

Kineski premijer nakon nedavna posjeta angažirao se da u Hrvatsku pošalje vrh brodograđevne kompanije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je tijekom posjeta Istarskoj županiji članovima Uprave, radnicima i sindikatima koji djeluju u Uljaniku poručio da u ovoj Vladi imaju nekoga tko "cijelo vrijeme govori otvoreno i iskreno".

"Realan sam čovjek i nakon što budemo razgovarali s predstavnicima kineskog izaslanstva, a nakon što oni naprave cjelovitu analizu i steknu uvid u stanje pulskog brodogradilišta, donijet ćemo zaključke. Ništa ne želim prejudicirati, uostalom mogli su oni i ne doći da je netko drugi predsjednik Vlade, primjerice od onih koji danas kritiziraju tu istu Vladu" - izjavio je premijer Plenković odgovarajući na pitanje novinara koliko je realno da Kinezi pokažu interes za ulaganjem.

 "Reći nešto ovoj Vladi koja je lani za međufinanciranje dala 716 milijuna kuna pa su svi radnici u Puli i Rijeci dobili plaće te su  isplaćeni kooperanti,  doista je apsurdno, ocijenio je. Trudili smo se popraviti program restrukturiranja kojeg na kraju nije prihvatila Europska komisija pa ga ni ministarstvo nije moglo odobriti, rekao je i istaknuo kako je Vlada osigurala novac za plaće za srpanj i kolovoz, došla u Uljanik i 3. maj i bila vrlo realna.

Vlada je bila uvijek realna pa i prilikom analize drugog pokušaja programa restrukturiranja (Brodosplit), a 1,4  milijarda eura, koliko je pisalo u tom programu, nije bilo realno, kazao je premijer Plenković.

"Nema tog poreznog obveznika koji će reći da je to normalno nakon što je hrvatska država dosad  brodogradilištima dala 35 milijardi. Nismo samo isplatili 3,2 milijarde kuna državnih jamstava obveza po kreditima koji su pali na državu zahvaljujući, ne ovoj nego prošlim vladama'', ocijenio je predsjednik Vlade.

Zaključio je kako se kineski premijer nakon nedavna posjeta angažirao da u Hrvatsku pošalje vrh brodograđevne kompanije. "Nisam primijetio da su to doveli ni Valter Flego niti Boris Miletić" , poručio je Plenković. 
 
Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti