Ravnateljica Ureda za razminiranje pozvala na jači angažman u borbi protiv kazetnog streljiva

Slika /Vijesti/2015/ožujak/26 ožujka/Plestina_London.JPG

Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, sudjelovala je sinoć na svečanom prijemu posvećenom Prvoj preglednoj konferenciji Konvencije o kazetnom streljivu u Londonu.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije organiziralo je prijem pod nazivom „Konvencija o kazetnom streljivu: u susret Prvoj preglednoj konferenciji 2015.“ s ciljem podizanja svijesti o ciljevima i postignućima Konvencije te sa željom da se što veći broj država potakne na pristupanje ovom važnom instrumentu međunarodnoga humanitarnog prava. 
Prijemu su nazočili predstavnici diplomatskog zbora u Londonu, predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave različitim područjima protuminskog djelovanja i zaštite ljudskih prava te predstavnici drugih tijela britanske Vlade. Domaćin prijema bio je Tobias Ellwood, parlamentarni državni podtajnik za vanjske poslove i poslove Commonwealtha.
Ravnateljica Ureda Dijana Pleština istaknula je kako je Konvencija o kazetnom streljivu jedinstven rezultat suradnje između država, međunarodnih organizacija poput Crvenog križa i civilnog društva, nastala pod okriljem Ujedinjenih naroda.

„Ostvarili smo značajan napredak u području uništavanja zaliha kazetnog streljiva i čišćenja njegovih ostataka, kao i u razvoju programa pomoći za stradale od ovog oružja. Unatoč ovim pozitivnim pomacima, izvješća o nedavnom korištenju kazetnog streljiva u sukobima u diljem svijeta, dokaz su da kao zajednica moramo uložiti dodatne napore kako bi kazetno streljivo, kao ostatak prošlih vremena, u 21. stoljeću izgubilo svoje mjesto u vojnim arsenalima“, poručila je Pleština. 
Podsjetimo, Prva pregledna konferencija Konvencije o kazetnom streljivu, održat će se od 7. do 11. rujna ove godine u Dubrovniku, pod visokim predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića.
 

Pisane vijesti | Priopćenja