Reagiranje Ureda za odnose s javnošću VRH na izjavu povjerenika HUS-a za Dalmaciju Joze Marića

Ured za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske energično odbacuje optužbe regionalnog povjerenika HUS-a za Dalmaciju, Joze Marića, koji kaže da je premijerka prevarila radnike Salonita te joj poručuje „da laže, da je radnike Salonita prevarila, nije ispunila pisano dato jamstvo“.

Točno je da je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor potpisala 21. rujna 2009. godine jamstvo radnicima Salonita za rješavanje problema vezanih na zahtjeve radnika.
Ističemo da je Vlada Republike Hrvatske svoje obveze izvršila na sljedeći način:
- Predložila je Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu koji je Hrvatski sabor i usvojio, u kojem je omogućeno svim radnicima koji su radili u tvornicama gdje je azbest korišten kao sirovinska osnova u proizvodnji (Salonit i Plobest) da radnici koriste ista prava kao i u Zakonu o dodatku na mirovinu ostvarenu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, što znači da u izračun osnovice mirovine uđe dodatak od 26% i za sve mirovine ostvarene nakon 1. siječnja 1999. godine.
- Posebno napominjemo da su mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu, na prijedlog predsjednice Vlade, izuzete od smanjenja mirovina prema Zakonu o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju.
- Izmjenama i dopunama Zakona o uvjetima i stjecanju prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu omogućeno je da svi radnici koji su radili u tvornicama gdje je azbest korišten kao sirovinska osnova u proizvodnji bez obzira na godine života i radnog staža imaju pravo na punu mirovinu.
- Izmjenama istog Zakona za stjecanje prava na starosnu mirovinu uzima se u obzir potvrda koju izdaje stečajni upravitelj.
- Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obavlja radove na sanaciji Mravinačke kave koju obavlja i 47 radnika Salonita koji su radno sposobni. Ti radnici radit će na sanaciji do kraja sanacije. Napominjemo da je do kraja 2009. godine na tim poslovima radilo 137 radnika Salonita, a tada ih je 90 otišlo u mirovinu, sukladno stečenim uvjetima.


Svi navedeni zahtjevi radnika Salonita su u potpunosti izvršeni.

Što se tiče obeštećenja svih radnika Salonita d.d. zatečenih u radnom odnosu na dan otvaranja stečajnog postupka (21. lipnja 2004. godine) Vlada će i izvršiti nakon što završe pregovori između sindikata i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

U međuvremenu stečajni upravitelj zaključio je Ugovor o sanaciji kruga tvornice Salonit d.d. s firmom Adriatic Blizna. Kako navedena tvrtka ne posjeduje dozvolu za obavljanje poslova vezanih uz azbest (opasni otpad) inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zabranila je daljnji rad.



Pisane vijesti