Reakcija na napise o prednosti upisa na fakultete sukladno Zakonu o pravima branitelja

U povodu novinskih napisa vezanih uz pravo prednosti pri upisima na fakultete određenih kategorija kandidata obuhvaćenih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelju cilju pojašnjenja određenih činjenica Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati.

U povodu novinskih napisa vezanih uz pravo prednosti pri upisima na fakultete određenih kategorija kandidata obuhvaćenih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, u cilju pojašnjenja određenih činjenica Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati.

Zakonom je, naime, jasno propisano koje kategorije ostvaruju pravo na upis i pod kojim uvjetima. Riječ je o djeci smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djeci zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, hrvatskim ratnim vojnim invalidima i djeci hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, dragovoljcima i djeci dragovoljaca iz Domovinskog rata, a koji se izravno upisuju u srednje škole i visoka učilišta pod uvjetom da prijeđu bodovni, odnosno razredbeni prag, te da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u srednjim školama i visokim učilištima u kojima se provodi prijamni ispit. S obzirom da je, sukladno proizlazećim mogućnostima novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, ove godine po prvi puta u tijeku upis prema proširenim kategorijama kandidata za upis, sasvim je i očekivan najveći broj prijava osoba koje ostvaruju pravo prednosti pri upis. Samo proširenje kategorija, u odnosu na stari Zakon o pravima hrvatskih branitelja, odnosi se na djecu zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djecu hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata svih skupina i djecu dragovoljaca iz Domovinskog rata, pa je samim time, uslijed vremenskog proteka i što dalje sve i manjeg broja potencijalnih kandidata iz navedenih kategorija očito kako će se narednih godina broj prijava znatno smanjivati. Posebno ističemo kako se sve navedene kategorije obuhvaćene Zakonom upisuju izvan redovnih upisnih kvota, za njihovo školovanje osigurana su financijska sredstva i nisu zapreka ostalim kandidatima za upis. Također uzimajući u obzir da se veliki broj kandidata prijavljuje na nekoliko fakulteta, te da su pojedini fakulteti i prijašnjih godina imali daleko viši broj prijavljenih kandidata od raspoloživog broja mjesta za upis, sve medijske kalkulacije oko samih upisa i načina održavanja nastave, često izvođenje kroz pojedine fakultete s ionako najvišim brojem prijava, izvan konteksta ostalih, u ovom trenutku ocjenjujemo nepotrebno uznemiravajućim za sve kandidate.



Pisane vijesti