Reakcija na navode Koordinacije udruga prosteklih iz Domovinskog rata Grada Knina u pogledu stambenog zbrinjavanja

U povodu zahtjeva Koordinacije braniteljskih udruga Knina upućenih Ministarstvu obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnostvezanih uz stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja te članova njihovih obitelji i hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata na područjima od posebne državne skrbMinistarstvo se smatra potrebnim očitovati.

U povodu zahtjeva Koordinacije braniteljskih udruga Knina upućenih Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, vezanih uz stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja te članova njihovih obitelji i hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata na područjima od posebne državne skrbi, Ministarstvo se smatra potrebnim očitovati.

Problematika stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na područjima od posebne državne skrbi, pa tako i tako onih s područja Knina, propisana je Uredbom o darovanju stanova i kuća u vlasništvu Republike Hrvatske na područjima posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima te članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koju je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici održanoj dana 21. prosinca 2006. godine, a stupila je na snagu 1. siječnja 2007. godine. Kako poslovi vezani uz darovanje nisu u nadležnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, smatramo potpuno promašenim pozivati Ministarstvo na odgovornost, a posebno tražiti obrazloženje zašto kninski branitelji dobivaju „dvije različite vrste darovnica državnih stanova“. Navedenom Uredbom je jasno propisano da stručne i administrativne poslove koji se odnose na postupak darovanja stanova i kuća u vlasništvu države na područjima posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima obavlja Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, koje nakon podnesenog zahtjeva za darovanje mora prikupiti dokaze iz kojih će biti vidljivo da podnositelj zahtjeva ispunjava sve propisane uvjete za darovanje (da na području Republike Hrvatske nema u vlasništvu drugi stambeni objekt, da je zahtjev za darovanje podnesen u roku, da je podnositelj zahtjeva prebivao u stanu ili kući u vlasništvu Republike Hrvatske na dan 1. kolovoza 2005. godine i sl.).
Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor zatražila je od nadležnih tijela Grada Knina i Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka žuran sastanak kako bi se odgovorilo na sva otvorena pitanja u ovom području.


Stambeno zbrinjavanje hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata regulirano je pak odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u tom smislu kontinuirano vrši stambeno zbrinjavanje svih HRVI iz Domovinskog rata, pa tako i onih s područja Knina, sukladno slobodnim stambenim jedinicama, raspoloživim sredstvima u Državnom proračunu, te poziciji HRVI iz Domovinskog rata na Listi prvenstva. Ističemo kako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, graditeljstva, i prostornog uređenja i Gradom Kninom priprema gradnju 30-ak stanova za HRVI s područja Knina, a u cilju što ranijeg početka radova, na sastanku održanom u Kninu 16. listopada 2006. godine, Grad Knin se obvezao pronaći lokaciju.

Također smatramo potrebnim napomenuti kako je potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor 8. siječnja 2007. godine uputila dopis Udruzi pripadnika Hrvatskog vijeća obrane kojim ju je izvijestila o činjenici da su tijekom 2006. godine predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti više puta održali sastanke s predstavnicima Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, kojima su nazočili i predstavnici Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske te Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Tema samih sastanak bila je priprema prijedloga Zakona o darovanju stanova i kuća u vlasništvu Republike Hrvatske na područjima posebne državne skrbi hrvatskim braniteljima, te članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Veći dio sastanaka je bio posvećen upravo rješavanju problema stambenog zbrinjavanja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane na područjima posebne državne skrbi iz razloga što pripadnici Hrvatskog vijeća obrane nemaju status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, pa u tom smislu trenutno ne postoji zakonska osnova temeljem kojom bi se njima priznalo pravo na stambeno zbrinjavanje darovanjem stana ili kuće u državnom vlasništvu na područjima posebne državne skrbi, pod istim uvjetima kao i pripadnicima Hrvatske vojske.



Pisane vijesti