Reakcija potpredsjednice Vlade u pogledu upisa studenta s invaliditetom Antonija Milanovića

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor osuđuje postupanje Filozofskog fakulteta u Zadru prema Antoniju Milanoviću, osobi s invaliditetom, kojem zbog neprilagođenog načina provedbe prijemnog ispita nije bio omogućen upis na željeni studij psihologije. Nevjerojatno je birokratiziranje Filozofskog fakulteta u Zadru prema osobi koja boluje od cerebralne paralize, te je samim time u nemogućnosti odraditi pismeni dio ispita.

Potpredsjednica Kosor ističe kako Vlada Republike Hrvatske kontinuirano promiče prava osoba s invaliditetom donošenjem raznih dokumenata u ovom području te provođenjem aktivnosti u cilju stvaranja jednakih mogućnosti za sve osobe s invaliditetom. U tom smislu potpredsjednica Kosor upozorava kako su i sve druge društvene institucije i pojedinci dužni osiguravati uvjete jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom, kako u cilju zaštite njihovog dostojanstva, tako i cilju omogućavanja obavljanja njihovih svakodnevnih aktivnosti.

Potpredsjednica Kosor zahtijeva stoga od Filozofskog fakulteta u Zadru da odmah postupi sukladno odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN-a koju je Hrvatska ratificirala kao četvrta država u svijetu, Akcijskog plana Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom te poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Europi od 2006. do 2015. godine o kojem je proteklog tjedna u Zagrebu održana i Europska konferencija, te Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine.



Pisane vijesti