Reakcija Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja na izjave predstavnika Specijalne policije

Upravni odbor Fonda hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji smatra potrebnim reagirati u povodu današnje konferencije za novinare predstavnika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata vezano uz odluku Upravnog odbora Fonda o neprihvaćanju prijedloga izmjena kriterija za dodjelu udjela u Fondu.

Upravni odbor Fonda hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji smatra potrebnim reagirati u povodu današnje konferencije za novinare predstavnika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, a vezano uz odluku Upravnog odbora Fonda o neprihvaćanju prijedloga izmjena kriterija za dodjelu udjela u Fondu.
Sjednici Upravnog odbora Fonda, održanoj 19. listopada 2006. godine, na poziv potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor, nazočili su ministar obrane Berislav Rončević i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin koji su ocijenili neprovedivim prijedlog izmjena kriterija za bodovanje u Fondu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a kakav je sačinila Radna skupina. Ministar obrane Berislav Rončević i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin istaknuli su kako takav prijedlog nije provediv, s obzirom na evidencije koje nadležna ministarstva obrane i unutarnjih poslova posjeduju za navedeno razdoblje, te upozorili da bi izmjena kriterija na predloženi način čitav proces odvukla u nedogled i bez rješavanja na trajan i kvalitetan način. Na temelju tih obrazloženja Upravni odbor Fonda donio je odluku o neprihvaćanju navedenog prijedloga izmjena kriterija.
Osim toga, i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, koju čini većina udruga proisteklih iz Domovinskog rata, na svojoj se sjednici izjasnila protiv istog prijedloga izmjena kriterija, o čemu je pisano izvijestila Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
Također napominjemo kako zahtjev o javnoj objavi Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nije moguće realizirati jer se u njemu nalaze osobni podaci, zaštićeni Zakonom o zaštiti osobnih podataka, ali i podaci Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova tajne naravi vezani uz ratne puteve postrojbi u Domovinskom ratu.




Pisane vijesti