Reakcija Vlade RH u svezi s nepotpisivanjem Sporazuma sa sindikatima državnih službi

Sindikati državnih službi odbili su danas potpisati ponuđeni Sporazum kojim bi se utvrdile međusobne obveze sindikata i Vlade Republike Hrvatske.

Sindikati državnih službi odbili su danas potpisati ponuđeni Sporazum kojim bi se utvrdile međusobne obveze sindikata i Vlade Republike Hrvatske.

Sporazumom je bilo predviđeno prihvaćanje povećanja osnovice za obračun plaća za državne službenike i namještenike za tri posto, obveza i točan datum nastavka i završetka pregovora oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, zajedno s početkom i završetkom razgovora oko prijedloga usklađivanja određenih koeficijenata te donošenja Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u državnoj službi, obveza nastavka kolektivnih pregovora o drugim pitanjima utvrđenima Protokolom o kolektivnim pregovorima te zajedničkoj suradnji u procesu izrade i donošenja novog Zakona o plaćama i drugih akata kojima će se regulirati materijalna i druga prava državnih službenika i namještenika.

Sindikati državnih službi inzistirali su na isplati stalnog mjesečnog dodatka u iznosu od 300 kuna svakom državnom službeniku i namješteniku, dok je prijedlog Vlade Republike Hrvatske bio povećanje osnovice za obračun plaća za tri posto što je, obzirom na utvrđeni Državni proračun za 2006. godinu, jedina realna mogućnost.

Postavljeni isključivi zahtjev sindikata državnih službi za linearno povećanje plaća u istom iznosu svim državnim službenicima i namještenicima nije moguć iz razloga što bi se na takav način narušio postojeći sustav razlika u vrijednosti određenih poslova u okviru sustava državne uprave. Takav model ne priznaje stupanj stručne spreme, složenost i odgovornost posla, određene uvjete rada i slično, što bi značilo da bi jedan dio zaposlenih ostao uskraćen, a istovremeno bi se njime na različit način povećale plaće zaposlenima u državnoj upravi u odnosu na javne službe, a što Vladi Republike Hrvatske kao poslodavcu nije prihvatljivo.



Pisane vijesti