RH i Španjolska potpisale Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Hrvatska i Španjolska potpisale su u četvrtak u Zagrebu Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i na imovinu, što bi trebalo ojačati gospodarske odnose dviju zemalja.

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska i Španjolska potpisale su u četvrtak u Zagrebu Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i na imovinu, što bi trebalo ojačati gospodarske odnose dviju zemalja.

Ugovor su potpisali hrvatski ministar financija Ivan Šuker i šef španjolske diplomacije Miguel Angel Moratinos nakon razgovora izaslanstava dviju zemalja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u izjavi za novinare kako vjeruje da će taj sporazum "pridonijeti zamahu gospodarskih odnosa" između dviju zemlja.

Ministrica je istaknula da Hrvatska i Španjolska imaju vrlo dobre bilateralne odnose u kojima nema otvorenih pitanja te da te odnose treba dalje razvijati, posebice na području gospodarstva. Najavila je da se u tom cilju planira posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva Španjolskoj. Osim toga, hrvatsko veleposlanstvo u Madridu organizirat će u lipnju ove godine prezentaciju hrvatskog gospodarstva.

Prema riječima ministra Šukera, u ovom trenutku odnos gospodarskih aktivnosti je daleko u korist Španjolske budući da Hrvatska u tu zemlju izvozi robe u vrijednosti oko 42 milijuna dolara, a uvozi oko 300 milijuna dolara.

"Hrvatska svakako želi povećati opseg trgovine sa Španjolskom", dodala je ministrica Grabar-Kitarović i izrazila zadovoljstvo zbog porasta broja španjolskih turista koji dolaze u Hrvatsku.

Šefica hrvatske diplomacije je rekla da je kolegu Moratinosa izvjestila o provedbi svih mjera za ispunjenje posljednjeg kriterija za otvaranje pregovora s EU - potpune suradnje s Haškim sudom, kao i o svim pripremama za početak pregovora i o provođenju reformi.

Dodala je da je dogovoreno da glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak zajedno s dijelom hrvatskog pregovaračkog tima posjeti Španjolsku radi razmjene iskustava u nekim konkretnim područjima.

Moratinos je istaknuo u izjavi za novinare da španjolska vlada želi što tješnju suradnju s Hrvatskom, s kojom ima izvrsne odnose, i da joj želi pomoći na njezinom putu u Europsku uniju.

"Španjolska izražava dobrodošlicu Hrvatskoj u EU i to se mora ostvariti što je prije moguće. Mi smo sigurni da će Hrvatska uspjeti prevladati i posljednje prepreke, da će usvojiti savjete i znati saslušati prijedloge koje je dobila od Vijeća ministara i svojih prijatelja kako bi što prije mogla realizirati ulazak u EU", rekao je Moratinos.

Na upit novinara o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, Grabar-Kitarović je ponovila da je puna suradnja s ICTY-em uvjet za otvaranje pregovora s EU-om. "Normalno, kriterij pune suradnje mora biti definiran na način da ga Hrvatska može ispuniti, što znači da Hrvatska mora učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi riješila jedino preostalo pitanje, ono generala Gotovine čija je obveza pojaviti se pred sudom u Hagu budući da je jedan od optuženika i bjegunac pred hrvatskim pravosuđem".

Ministra Miguela Angela Moratinosa, koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, primio je ranije i predsjednik Republike Stjepan Mesić, a razgovarao je i s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom.

Kasnije poslijepodne posjetit će grad Trogir gdje će mu gradonačelnik Vedran Rožić uručiti Povelju počasnog građanina grada Trogira.



Pisane vijesti