S trećim krugom porezne reforme ukupno sedam milijardi kuna rasterećenja

Ministar financija Zdravko Marić kazao je danas da će se o besplatnim udžbenicima za učenike još razgovarati, prije svega da se vidi koliki je ukupni potencijalni efekt te mjere na proračun.
 

Na upit novinara radi li se o ultimatumu saborskog kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića, Reformista i nezavisnih zastupnika vezanom uz besplatne udžbenike, Marić je kazao da je jučer održan sastanak i da on taj zahtjev nije shvatio kao ultimatum. 

"Imali smo konstruktivni razgovor o nekoliko točaka i što se tiče poreznih zakona, ali i samog proračuna", rekao je ministar financija nakon saborske rasprave o amandmanima na porezne zakone.

U utorak rasprava o proračunu

Podsjetio  je da u Hrvatsko postoji iskustvo s besplatnim udžbenicima za učenike i na lokalnoj i na centralnoj razini, odnosno da je u jednom trenutku financiranje iz državnog proračuna za tu svrhu bilo ukinuto, nakon čega su pojedince jedinice lokalne uprave u okviru svojih mogućnosti osiguravale sredstva za besplatne udžbenike.

"O toj mjeri treba razgovarati, prije svega da se vidi ukupni potencijalni financijski efekt, i s druge strane, da se vidi na koji način i kako, jer se taj element mora vezati i sa zakonom o udžbenicima, koji je između ostaloga sada i u proceduri", kazao je te dodao da će se u konačnici naći najbolje moguće rješenje.

"Rasprava o proračunu je u utorak, sljedeći tjedan, a i nakon nje postoji još nekoliko dana, kada se mogu još neke stvari izbrusiti", rekao je.

Na upit novinara koliko bi ta mjera stajala proračun, Marić je rekao da se zadnja brojka, za besplatne udžbenike u osnovnoj školi i u prvom razredu srednje škole, kretala oko 400 milijuna kuna. 

"Treba u svakom slučaju napraviti sada ažuriranu verziju tih izračuna", naglasio je.

Sedam milijardi kuna rasterećenja

Na novinarski upit kako komentira HUP skor, odgovorio je da će detalje HUP skora pogledati.

Kazao je kako su s HUP-om i HGK imali raspravu i oko poreznog rasterećenja u ovom trećem krugu te je ocijenio da su na adekvatan način odgovorili na sve komentare, odnosno prijedloge.

"Znate da je onaj originalni prijedlog, koji je došao, bio težak preko 15 milijardi kuna", rekao je Marić te dodao kako je prihvaćeno ono što ima efekta, a u isto je vrijeme fiskalno i financijski "moguće i izdrživo".

"Ali, uvijek treba razgovarati i razmišljati i o koracima dalje", istaknuo je.

Naglasio je da je u trećem krugu porezne reforme ukupno sedam milijardi kuna rasterećenja te napomenuo da i dalje treba stremiti i stvarati prostor za daljnja rasterećenja.

Marić je ponovio kako je porezna reforma koncipirana da se porezni sustav pojednostavi, učini prohodnijim, transparentnijim, a u konačnici porezno, socijalno i društveno pravednijim u odnosu na ono što smo imali.

"Tim smjerom treba nastaviti, a paralelno s tim raditi mjere kojim će se rasterećivati i smanjivati porezi", izdvojio je.

Dobar smjer

Podsjetio je da su do prije tri do četiri godine deficiti proračuna bili 17 i više milijardi kuna.

"Kontroliramo rashodnu stranu proračuna, sav višak prihoda ide u smanjivanje javnog duga i porezno rasterećenje", rekao je Marić te dodao da je to dobar smjer.

"Uvijek će biti apetiti bilo od poslodavaca ili drugih socijalnih partnera da to bude agresivnije, brže i naravno da se slažemo u tom dijelu. Ali, treba uzeti u obzir i kontekst cijele priče. Znate i sami što je proračun", zaključio je ministar financija.

Izvor: Hina/Vlada

 

Pisane vijesti