Sabor izmijenio Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina

ZAGREB, 16. lipnja 2010.(Hina) - Hrvatski je sabor danas donio izmijene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, na temelju kojega će se pripadnicima nacionalnih manjina koje u ukupnom stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto, uz opće biračko, dati i dopunsko pravo glasa.

Za izmjene je glasovalo 129 zastupnika, suzdržano ih je ostalo četvoro, a protiv su bili zastupnik Daniel Srb (HSP), manjinski zastupnik Šemso Tanković te Zoran Vinković (SDP).

Srpskoj nacionalnoj manjini time je zajamčeno najmanje tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru, na temelju općeg biračkog prava.

Izmjene će omogućiti pravnu osobnost koordinacijama nacionalnih manjina, a funkciju koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine obavljat će Srpsko narodno vijeće.

Na zahtjev HNS-a izbrisana je odredba po kojoj je na dijelu Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije djelovalo Zajedničko vijeće općina (ZVO) sa svojstvom pravne osobe.

Na prijedlog HDZ-a zaključkom je Vlada RH obvezana da do kraja srpnja uredi status i financiranje ZVO-a.

Prihvaćen je i amandman Furia Radina, po kojem će se manjinski zastupnici birati s lista stranaka nacionalnih manjina ili lista skupina građana pripadnika nacionalne manjine.



Pisane vijesti