Sabor odbio prijedlog SDP-a da se izglasa nepovjerenje predsjedniku Vlade

ZAGREB,22. listopada 2008.(Hina) - Hrvatski sabor odbacio je prijedlog SDP-a da se izglasa nepovjerenje premijeru Ivi Sanaderu, sa 75 glasova protiv tog prijedloga, 53 glasa za te jednim suzdržanim.

"Prijedlog nije dobio potrebnu većinu i premijer ima i dalje povjerenje Hrvatskoga sabora", rekao je predsjedavajući sjednice Vladimir Šeks nakon prebrojavanja glasova.

Glasovanju je nazočilo 117 saborskih zastupnika.

SDP je u svom prijedlogu naveo kako predlaže izglasavanje nepovjerenja zbog premijerove odgovornosti za loše stanje sigurnosti građana, lošu gospodarsku situaciju i pad standarda te nedjelotvornost u približavanju EU.

Iako se očekivala dugotrajna rasprava, Vladimir Šeks je izvjestio kako su klubovi HDZ-a i SDP-a postigli dogovor da rasprava završi u 18 sati i da se povuku prijave za raspravu.

Čelnik SDP-a Zoran Milanović u svom je obraćanju uoči glasovanja izrazio žaljenje što premijer Sanader nije došao nakon otvaranja autoceste na nastavak rasprave. "To govori o tome koliko poštuje institucije vlasti", rekao je Milanović.

Osvrnuvši se na jutrošnji Sanaderov govor pred zastupnicima, Milanović je rekao kako je to bio jedan "povijesni govor koji očito predstavlja početak predizborne kampanje". Dobrim smatra što je Sanader u tom govoru "obuhvatio cijeli politički spektar Hrvatske", te izrazio nadu da je premijer čuo kritike koje su zastupnici SDP-a iznosili u raspravi i da će "nešto poduzeti".

Kritički se osvrnuo na tijek devetosatne rasprave i rekao kako su se od HDZ-a čuli samo ispravci navoda. "Zar je to sve od HDZ-a?", upitao je Milanović zaključivši kako se, kako je rekao, paradoksalno, HDZ i SDP - slažu. "Vi cijeli dan tvrdite da premijer nije odgovoran, a mi tvrdimo da je neodgovoran, što je zapravo isto", rekao je Milanović.

Zastupnici su većinom glasova prihvatili i prijedlog Kluba HNS-a da premijer jednom godišnje na početku godine Hrvatskom saboru podnese izvješće o stanju sigurnosti u državi.

Sabor je završio današnje zasjedanje.



Pisane vijesti