Saborski Odbor za obranu podržao Vladu u postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona

Slika /Vijesti/2021/svibanj/26 svibnja/HN20210526055791.jpg

Unatoč prethodnom pozitivnom mišljenju saborskog Odbora za obranu, radi transparentnosti postupka Vlada je i na kraju rada Međuresornog povjerenstva odlučila upoznati članove Odbora sa zaključcima povjerenstva i detaljima procesa, ponajprije zbog velikog interesa javnosti, poručio je ministar Banožić.

Na zatvorenoj 8. sjednici Odbora za obranu Hrvatskog sabora koja je održana u srijedu, 26. svibnja 2021. saborski Odbor za obranu jednoglasno je donio zaključak: Podržava se Vlada Republike Hrvatske da nastavi postupak nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona najveće je ulaganje u modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske od neovisnosti države.

„Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem vodila je transparentan postupak koji se prije svega temeljio na stručnim i ekspertnim analizama Međuresornog povjerenstva čija je zadaća bila da Vladi preporuči najbolji izbor. Unatoč teškoj situaciji uzrokovanoj globalnom pandemijom i razornim potresima, donijet ćemo odluku o nabavi borbenih aviona, uzimajući u obzir i brigu o javnom dugu, odnosno deficitu u budućem razdoblju, kao i ostalim značajnim potrebama našeg društva“, rekao je ministar obrane Mario Banožić te objasnio kako je upravo radi što veće transparentnosti postupka, Vlada odlučila upoznati članove Odbora za obranu s detaljima procesa za koji je postojao veliki interes javnosti, premda je zakonska procedura bila zadovoljena prethodnim pozitivnim mišljenjem saborskog Odbora, koji je, sukladno Zakonu o obrani, još 3. srpnja 2019. podržao pokretanje procesa nabave višenamjenskog borbenog aviona.

„Članovi Odbora upoznati su s detaljima vođenja cijelog procesa, na koji su način pojedini akteri iskazivali svoje prednosti i nedostatke te na koji će način, u konačnici, biti predložena odluka koja će biti donesena ovaj tjedan na sjednici Vlade upravo kako bismo zadržali sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje je uistinu stečeno na jedan težak način“, objasnio je ministar Banožić i dodao da se nabavom višenamjenskog borbenog aviona čuva sposobnost Hrvatske vojske u cijelosti.

„U petak obilježavamo Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske. Hrvatska kopnena vojska nema potpunu borbenu spremnost bez potpore iz zraka, isto kao i Hrvatska ratna mornarica, što su potvrdili i pojedini članovi Odbora koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Donošenjem ove odluke, želimo obilježiti 30 godina Hrvatske vojske“, zaključio je ministar obrane.

Supredsjedatelj povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić zahvalio je svim članovima Povjerenstva i ekspertnoj radnoj skupini, stručnjacima iz MORH-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su imali vrlo važnu ulogu u dosadašnjoj fazi procesa.

„Izuzetno smo ponosni što je ovaj proces priveden kraju na najbolji mogući način. Što smo očuvali integritet cijelog procesa do samog kraja, prije donošenja odluke. Vlada je ta koja će odlučiti u kojoj mjeri će pratiti odnosno slijediti preporuke Povjerenstva. To je suverena odluka Vlade“, rekao je Frka-Petešić te istaknuo kako Hrvatska novom sposobnošću dobiva strateško sredstvo odvraćanja koje će višestruko podići razinu sigurnosti Hrvatske, što će imati i pozitivan utjecaj na sigurnost stranih ulaganja te na podizanje kreditnog rejtinga.

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Franko Vidović rekao je da je zadovoljan s činjenicom da ni iz Međuresornog povjerenstva ni iz drugih institucija koje su bile upoznate s procesom nabave višenamjenskog borbenog aviona, u javnost nisu izlazili podaci: „Sklon sam svakom  zrakoplovu koji će podignuti nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske te tako pozitivno utjecati na sigurnost naših građana i gospodarstvo Republike Hrvatske“.


Foto: HINA
 


Pisane vijesti | Mario Banožić