Saboru upućen Prijedlog strategije razvoja poduzetništva u RH: Cilj je povećanje konkurentnosti malog gospodarstva

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/saboru_upucen_prijedlog_strategije_razvoja_poduzetnistva_u_rh_cilj_je_povecanje_konkurentnosti_malog_gospodarstva.jpg

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naveo je najznačajnije novine koje se uvode ovim Prijedlogom zakona, a to su: jedinstveni postupak za izdavanje dozvole i sklapanje ugovora za eksploataciju, ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika te ugovor o istraživanju i eksploataciji uz obvezu plaćanja naknada i poreza, a navedenim ugovorima jasno se definiraju obveze i prava investitora i Vlade Republike Hrvatske. Investitoru se omogućuje korištenje zemljišta za izvođenje rudarskih radova uz jednostavniji i učinkovitiji postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, bilo na državnom zemljištu, ili na zemljištu u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba. Nadalje, investitoru će se prilikom potpisa ugovora definirati iznos bonusa i naknade. Vlasništvo nad cjelokupnom dokumentacijom i svim podacima vezanim za ugljikovodike pripada isključivo Republici Hrvatskoj. „Ovim zakonom se uređuje područje koje nam daje šansu da Republika Hrvatska po najvišim poslovnim, tehnološkim i ekološkim standardima iskoristi bogatstvo koje ima, a sve u interesu sigurne i što jeftinije opskrbe energentima hrvatskog gospodarstva i hrvatskih građana“, zaključio je ministar Vrdoljak.

Saboru je upućen i Prijedlog strategije razvoja poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2013. – 2020. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izvijestio je da je u izradi strategije sudjelovalo šesnaest ministarstva i drugih institucija Republike Hrvatske koje se bave poduzetništvom. Opći cilj strategije je povećanje konkurentnosti malog gospodarstva te povećanje bruto dodane vrijednosti po zaposlenom u malom gospodarstvu za 40 posto do 2020. godine. „Ta je vrijednost danas 16.366 eura, a cilj je 22.900 eura“, rekao je. Ministar Maras pojasnio je da će realizacija općeg cilja biti pomognuta mjerama koje će se odnositi na pet strateških ciljeva, a to su: poboljšanje ekonomske uspješnosti, poboljšan pristup financiranju, promocija poduzetništva i poboljšanje poduzetničkih vještina te poboljšano poslovno okruženje. „Kada je poduzetništvo u pitanju, u ovom trenutku, ključni problem u Europi je cijena novca“, kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović naglasivši da je ona bazirana na povjerenju. „Male tvrtke ne mogu izdavati dionice, one ovise o kreditima koji su preskupi, moramo vidjeti preko HBOR-a i drugih instrumenata što možemo napraviti, ali ključno je povjerenje, procjena rizičnosti“, dodao je premijer Milanović.

Raspravljalo se i o Prijedlogu strateškog plana razvoja javnog zdravstva Republike Hrvatske 2013. – 2015. Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik pojasnio je da Prijedlog strateškog plana predstavlja krovni dokument javnog zdravstva Republike Hrvatske, a proizlazi iz Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. - 2020. Njime su definirani prioriteti razvoja javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj i to: promicanje zdravlja, prevencija bolesti i upravljanje preventivnim aktivnostima, utjecaj okoliša i rada na zdravlje, informatizacija javnozdravstvenog sustava, razvoj analitičkih javnozdravstvenih kapaciteta, reorganizacija sustava uz uspostavu funkcionalne mreže javnozdravstvene djelatnosti, te razvoj zdravstvene komponente sustava za rano uzbunjivanje i djelovanje na prijetnje zdravlju.

Donesena je Odluka o pozivu za uključivanje gospodarskih subjekata u obilježavanje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislav Saucha izvijestio je da će se 30. lipnja 2013. godine održati svečanost kojom će se obilježiti pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji. „Radna skupina osnovana za organizaciju te svečanosti radi punom parom i u vrlo visokoj smo fazi realizacije“, kazao je. Pojasnio je da se članovima Radne skupine, koju je osnovala Vlada, javljaju tvrtke i pojedinci koji bi željeli, bez novčane naknade, ponuditi svoje proizvode ili usluge za taj značajan dan. „Radna skupina odlučila se za potpunu transparentnost u prikupljanju tih ponuda i pružena je prilika svim zainteresiranima pod jednakim uvjetima. Upravo zato smatramo da je potrebno donijeti ovu Odluku, jer će se temeljem nje moći sklapati ugovori s gore spomenutim subjektima“, kazao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade. „Ovo je prvi slučaj da se jedna osjetljiva materija kao što je sponzoriranje javnih događaja regulira općim aktom Vlade“, istaknuo je. Radnoj skupini daje se diskrecijsko pravo odabira prihvatljivijih ponuda polazeći od programa i iznimne važnosti svečanog obilježavanja pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Određuje se obveza objave Javnog poziva na web stranicama Vlade Republike Hrvatske i, po potrebi, u drugim medijima, i to najkasnije u roku od deset dana od dana stupanja na snagu Odluke.



Pisane vijesti