Savjet za nacionalne manjine traži poseban zakon o manjinskim izborima

ZAGREB, 29. lipnja 2007. (Hina) - Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer izjavio je da su relativno zadovoljni nedavno provedenim izborima za manjinska vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, ali i upozorio da je tu problematiku potrebno dodatno riješiti posebnim zakonom.

"Potreban nam je poseban zakon o izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina", rekao je i dodao da bi se time regulirala kampanja, sudjelovanje udruga u izborima, financiranje izbora te glasački listići, biračka mjesta i izborna šutnja budući da, kako ističe, "ništa od toga nije riješeno".

Tolnauer je naveo da je ukupan odaziv u svim izbornim jedinicama na manjinske izbore bio 12,76 posto, po službenim, ali ne i konačnim podacima, što je sličan rezultat kao i na prvim izborima, s time da su sada bile obavljene i dodatne pripreme odnosno kampanja.

Zanimljivo je, kaže, da su se na manjinske izbore ovaj put u većem broju odazvale manje nacionalne manjine.

U raspravi je upozoreno da predstavnici manjina, posebice stariji, u mnogim sredinama, a posebice seoskim, nisu mogli glasovati jer su im biračka mjesta bila udaljena i 20 kilometara ili pak za izbore nisu niti znali.

Član Savjeta Vojislav Stanimirović ocijenio je nedopustivim što se država nije uključila u financiranje predizbornih aktivnosti, pa je sponzor bila Europska komisija, a s njime se složio i Milorad Pupovac ocijenivši apsurdnim što se vijeća za nacionalne manjine tretiraju kao nevladine organizacije.

Razif Memedi, član Savjeta, upozorio je kako nije u redu što se muslimanima dopustilo da glasuju za Bošnjake, ali ne i za Rome. "Ako se dopustilo da muslimani glasuju za Bošnjake, moglo se dopustiti da glasuju i za Rome", naveo je.

Tolnauer je zaključio da nacionalne manjine trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti i aktivno sudjelovati u radu svojih lokalnih sredina te je naveo da će Savjet za nacionalne manjine, nakon analize izbora, pokrenuti inicijativu za donošenje posebnog zakona o izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.

Najavio je i da će u Vukovaru početkom srpnja biti predstavljen Priručnik za vijeća nacionalnih manjina.

Također je izvijestio da je češka nacionalna manjina u Hrvatskoj dobila svoje simbole koje mogu upotrebljavati na zgradama, svečanostima i slično, a riječ je o simbolima koji sadrže i hrvatska obilježja kako bi se naglasilo da su oni češka manjine iz Hrvatske.



Pisane vijesti