Sindikati s premijerom Oreškovićem: Započelo je razdoblje socijalnog dijaloga nakon četiri godine monološkog diktata

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/5 veljače/premijerisindikati.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković primio je danas u Banskim dvorima predsjednike sindikalnih središnjica.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković primio je danas u Banskim dvorima predsjednike sindikalnih središnjica Krešimira Severa, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata, Mladena Novosela, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Vilima Ribića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata, i Ozrena Matijaševića, predsjednika Matice hrvatskih sindikata. Uz predsjednika Vlade sastanku su nazočili ministar financija dr.sc. Zdravko Marić i ministrica rada i mirovinskoga sustava dr.sc. Nada Šikić.


U izjavi za medije po završetku sastanka, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuo je da se počelo sa socijalnim dijalogom: „Izuzetno nam je drago da je premijer zainteresiran za formiranje Gospodarsko-socijalnog vijeća i za tripartitni socijalni dijalog“. Dodao je da se razgovaralo i o smjernicama buduće Vlade i ekonomskoj politici. „S naše strane iznijeli smo niz problema za koje očekujem da se hitno riješe, očekujemo suradnju i tripartitni socijalni dijalog te da sindikati brzo i efikasno rješavaju probleme s resornim ministarstvima“, zaključio je.


Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Ozren Matijašević istaknuo je potrebu za brzim završetkom kadroviranja kako u ministarstvima, tako i u javnim poduzećima i tvrtkama u državnom vlasništvu ili djelomično državnom vlasništvu, kako bi se gospodarske aktivnosti nastavile. Dodao je da se na sastanku razgovaralo i o kratkoročnim ciljevima Vlade, koji uključuju aktiviranje zapuštene imovine, poticanje malog i srednjeg poduzetništva, pokretanje investicijskog ciklusa, čime će se poboljšati kreditni rejting države.


Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je da se radilo o prvom sastanku upoznavanja. „Ono što smo zatražili i što nam je obećano da ćemo svakako dobiti to je da se promijeni način vođenja dijaloga. S obzirom na bivšu Vladu i na to da je socijalni dijalog bio srušen na samo dno, obećano je da će se ovdje institucionalizirati sustav dijaloga“, rekao je Sever. Sindikati očekuju da se što prije aktivira Gospodarsko-socijalno vijeće, kako bi se što hitnije razgovaralo i o nekim pitanjima koja će biti ključna u donošenju proračuna za ovu godinu.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je da su sindikati u predsjedniku Vlade susreli čovjeka koji s njima želi razgovarati i koji nije pošao od pretpostavke da ih treba sumnjičiti. „Predsjednik Vlade pitao je jesmo li ikada u radu GSV-a postavili zajednički cilj sva tri partnera. Odgovor je bio nismo. To je jedna bitna promjena u pristupu. Nastojat ćemo artikulirati zajedničke ciljeve sva tri partnera. Možda ćemo uspjeti, možda nećemo, ali će se razgovarati. Ovo je radikalna promjena u odnosu na ove četiri godine iza nas, čak i na simboličkoj razini“, rekao je. „Nakon četiri godine monološkog diktata, ulazimo ipak u novo razdoblje polemike, razgovora, sukoba mišljenja, dijaloga, suglasja tamo gdje možemo postići dogovor, dakle ulazimo u razdoblje povećane društvene komunikacije“. 

 

(Slika: Hina)



Pisane vijesti