Sjednica Odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa

U srijedu, 22. travnja 2009. godine, pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešič, u Vladi je održana prva sjednica Odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa. Na sjednici Odbora sudjelovali su predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), nadležnih ministarstava (MUP, MORH, Ministarstvo zaštite i okoliša, MVP, Ministarstvo gospodarstva, Zdravstva, Znanosti) te predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske vatrogasne zajednice, HAZU-a, Hrvatskog Caritasa.

Kako je u uvodnom obraćanju istaknula potpredsjednica Adlešič, Hrvatska je kao članica UN-a obvezna uspostaviti nacionalnu platformu za smanjenje rizika od katastrofa, sukladno zaključcima Svjetske konferencije o smanjenju rizika od katastrofa“ UN-a, koja je održana 2005. godine u Japanu. Također, u lipnju 2007. godine u Ženevi je održana prva konferencija UN-a pod nazivom „Globalna platforma za smanjenje rizika od katastrofa“, na kojoj je, među 168 država, sudjelovala i Hrvatska.

Adlešič je naglasila kako je donošenje i provedba Nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa nešto što Hrvatska apsolutno mora imati, a nositelj Platforme je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, kao operativno tielo Vlade RH. Dakle, nastavila je Adlešič, treba osigurati da politika smanjenja rizika od katastrofa postane nacionalni prioritet, kao i prioritet lokalne zajednice, sa jakom institucionalnom osnovom za djelovanje, a smanjenje rizika od katastrofa mora biti dio strategije razvoja zajednice te uključivati znanja i iskustva pojedinih sektora, s time da svi subjekti na svim razinama u zemlji preuzmu svoje odgovornosti i obaveze u sustavnom smanjenju rizika od katastrofa.

Što je točno Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa objasnio je i iscrpno prezentirao Damir Čemerin, zamjenik zapovjednika Civilne zaštite RH, istaknuvši kako je do kraja 2007. godine 46 svjetskih država izradilo Nacionalne platforme, a još 120 ih je u procesu izrade. U Europi 22 zemlje sudjeluju u procesu izrade Nacionalnih platformi ili su ih neke već donijele, a među njima je u fazi pripreme i Hrvatska.

Prezentaciju pod nazivom „Operativnost sustava zaštite i spašavanja u RH“ održao je i Damir Trut, zamjenik predsjednice Odbora i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje. On je podsjetio da operativnim snagama zaštite i spašavanja na razini lokalne i područne samouprave koordiniraju čelnici jedinica te samouprave, a u katastrofama i velikim nesrećama čelnici jedinica lokalne i područne samouprave izravno zapovijedaju operativnim snagama zaštite i spašavanja, dok na razini Hrvatske tim operacijama rukovodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Ravnatelj Trut je iznio i vrlo precizne podatke o kapacitetima zaštite i spašavanja na državnoj razini, kao i informacije o geografsko informacijskom sustavu Hrvatske. Naveo je i procjenu ugroženosti RH od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa i velikih nesreća te moguće ugroze u RH.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič je najavila i kako će krajem rujna ove godine, najvjerojatnije u Zagrebu, biti održana Prva konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa, u trajanju od dva dana.



Pisane vijesti