Sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije

Pod predsjedanjem predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor održana je danas u Banskim dvorima sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije.

Na današnjem dnevnom redu sjednice raspravljalo se o mjerilima za zatvaranje poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava – područje suzbijanja korupcije, projektima IPA 2007 namijenjenim unapređenju borbe protiv korupcije, smjernicama za primjenu Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata te o istraživanju Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal.

Vezano uz mjerila za zatvaranje poglavlja 23 predsjednica Vlade i nacionalna koordinatorica Povjerenstva Jadranka Kosor istaknula je da Hrvatska po prvi puta ima sva otvorena poglavlja te da su dobivena mjerila za zatvaranje. Povjerenstvo je zaključilo da se utvrdi jedna osoba u svakom resoru koja je glavna za koordiniranje svih mjerila za navedeni resor i jedna osoba izravno zadužena za ispunjavanje svakog pojedinog mjerila. Svako nadležno tijelo treba definirati hodogram ispunjavanja mjerila. Također, potrebno je redovito izvještavati Povjerenstvo o ostvarenom napretku.

Tijekom ožujka i travnja 2010. godine započela je provedba dvaju projekata iz programa IPA 2007 koji imaju za cilj jačanje tijela koja rade na suzbijanju korupcije te jačanju međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije. Krajnji korisnici projekta „Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije“ je Ministarstvo pravosuđa a projekta „Jačanje kapaciteta USKOK-a“ USKOK. Projekti se sastoje od Twinning komponenti i ugovora o pružanju usluga i nabave opreme.

Povjerenstvo za suzbijanje korupcije poduprlo je primjenu Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata te Smjernica za primjenu Kodeksa kao podlogu za izobrazbu koordinatora za savjetovanja u tijelima državne uprave.

Također, Povjerenstvo je primilo na znanje istraživanje Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal „Anketno ispitivanje kućanstava o korupciji i drugim oblicima kriminaliteta“ koje u Republici Hrvatskoj provodi Ekonomski institut Zagreb.



Pisane vijesti