Sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome u Rijeci

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor u Rijeci je danas održana sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor u Rijeci je danas održana sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH. Na sjednici je raspravljano o rješavanju romskih pitanja u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci, a posebno urbanističke problematike i podizanju životnog standarda u romskim naseljima. Povjerenstvo je donijelo zaključak o pristupanju rješavanja infrastrukturnih i komunalnih pitanja u naseljima uz donošenje urbanističkih planova, u skladu s mjerama Akcijskog plana «Desetljeća za Rome» i Nacionalnog programa za Rome, kao i njihovoj legalizaciji gdje je to moguće.

Istaknuvši kako je i Hrvatska potpisnica Akcijskog plana «Desetljeća za Rome», koji obuhvaća segmente stanovanja, zdravstva, zapošljavanja i školovanja, potpredsjednica Kosor ukazala je na obveze tijela državne uprave, kao i lokalne (područne) samouprave. U tom pogledu podsjetila je kako je od županija već zatražila izvješća o dosadašnjoj provedbi Nacionalnog programa za Rome, te najavila ponovno upućivanje požurnica svim županijama, gradovima i općinama sa zamolbom za ubrzanjem pripadajućih aktivnosti iz mjera Akcijskog plana «Desetljeća za Rome» i Nacionalnog programa za Rome.

Dogovoreno je kako će se iduća sjednica Povjerenstva održati u Osječko-baranjskoj županiji, a najavljeno je održavanje sjednica u Međimurskoj i Brodsko-posavskoj županiji te Gradu Zagrebu. Povjerenstvo je prihvatilo i prijedlog o pokrivanju troškova pravne pomoći Romima u postupcima ostvarivanja statusnih prava, a u slučajevima kada ne postoji druga osnova oslobađanja od troškova.

Prije održavanja sjednice potpredsjednica Kosor posjetila je s članovima Povjerenstva romska naselja Rujevica i Mihačeva Draga, a u prostorijama Vijeća romske nacionalne manjine Grada Rijeke sastala se i s predstavnicima Vijeća, Zajednice Roma «Romsko jedinstvo Primorsko-goranske županije» i Udruge žena Romkinja «Bolji život».



Pisane vijesti