Sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH

Povjerenstvo je na sjednici prihvatilo Izvješće o provođenju Nacionalnog programa za Rome za 2004., 2005. i 2006. godinu, kao i Izvješće o provedbi Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma za 2005. i 2006. godinu te uputilo ova dva izvješća na usvajanje Vladi Republike Hrvatske.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor u Slavonskom Brodu danas je održana sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH. Povjerenstvo je na sjednici prihvatilo Izvješće o provođenju Nacionalnog programa za Rome za 2004., 2005. i 2006. godinu, kao i Izvješće o provedbi Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma za 2005. i 2006. godinu te uputilo ova dva izvješća na usvajanje Vladi Republike Hrvatske. Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je hrvatska Vlada u svom dosadašnjem mandatu sustavno vodila brigu o unaprjeđenju uvjeta života pripadnika romske nacionalne manjine provođenjem Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana desetljeća za Rome od 2005. do 2015. godine, u područjima stanovanja, zdravstva, školovanja, zapošljavanja i obrazovanja. Napomenula je kako o tome svjedoče i sredstava namijenjena tim programima, koja u 2007. godini iznose oko 14 milijuna kuna, što je za 500% više nego u 2005. godini. Rekla je pritom kako se najveći dio sredstava ulaže u rješavanje infrastrukturnih projekata, istaknuvši kako je 12 od 14 županija u kojima postoje romska naselja dosad izradilo prostorne planove, a najveći napredak postignut je u Međimurskoj županiji u kojoj je legalizirano 9 od postojećih 12 romskih naselja. Potpredsjednica Kosor napomenula je kako je u protekle tri godine u programe zapošljavanja uključeno preko 14 tisuća Roma, poboljšana je zdravstvena skrb, a u području školovanja udvostručen je broj romske djece u predškolskom obrazovanju, te utrostručen broj romske djece u osnovnoškolskom obrazovanju. Također je rekla kako su uvedene i stipendije za srednjoškolsko obrazovanje te studiranje pripadnika romske nacionalne manjine. Potpredsjednica Kosor uputila je zahvalu predstavnicima romske nacionalne manjine na suradnji i konstruktivnom doprinosu u radu Povjerenstva te pozvala lokalne zajednice na izvršenje konkretnih poteza u unaprjeđenju uvjeta života Roma, posebice u rješavanju infrastrukturnih pitanja.

Članovi Povjerenstva izvješteni su o stanju lokacija naseljenih Romima u Brodsko-posavskoj županiji. Istaknuto je kako na području Brodsko-posavske županije najviše pripadnika romske nacionalne manjine živi upravo u romskom naselju u Mjesnom odboru «Josip Rimac» u Slavonskom Brodu. Povjerenstvo je donijelo zaključak da potpredsjednica Kosor, kao predsjednica Povjerenstva, uputi dopis gradonačelniku Slavonskog Broda, sa zahtjevom za očitovanjem o stanju u ovom romskom naselju i svim drugim lokacijama naseljenim Romima u Slavonskom Brodu. Također je donijelo zaključak da se na području Brodsko-posavske županije nastavi s rješavanjem pitanja prostornog uređenja i opremanja romskih naselja, uz donošenje urbanističkih planova i legalizaciju naselja, tamo gdje je to moguće.

Povjerenstvo je na sjednici donijelo i odluke o financijskim pomoćima:
 općini Donja Dubrava u Međimurskoj županija dodijeljena je financijska pomoć u iznosu od 100.000,00 kuna za rješavanje stambenih pitanja Roma
 Međimurskoj županiji dodijeljena je financijska pomoć u iznosu od 250.000,00 kuna za pripremu provođenja projekata za uređenje romskih naselja u Međimurskoj županiji
 Gradu Sisku dodijeljena je financijska pomoć u iznosu od 25.000 kuna za prijevoz romske djece na predškolski odgoj


Također je zaključeno da potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva Jadranka Kosor, u ime Povjerenstva, uputi požurnicu Hrvatskom fondu za privatizaciju za rješavanje zamolbe Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije za darovanje nekretnine općini Darda.

Na sjednici je prikazan i dokumentarni film o romskom naselju Donja Dubrava, u Međimurskoj županiji, kojeg je izradila Shenida Billali, predsjednica Kluba albanskih žena «Kraljica Teuta».
Potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je prije sjednice Povjerenstva, zajedno s članovima Povjerenstva, romsko naselje u Mjesnom odboru «Josip Rimac» u Slavonskom Brodu. Zahvalu potpredsjednici Kosor na posjetu romskom naselju u Slavonskom Brodu uputio je gospodin Robert Radić, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda.




Pisane vijesti