Sjednica Savjeta za populacijsku politiku

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Savjeta za populacijsku politiku u ministarstvu.

Na sjednici je predsjednica Savjeta Jadranka Kosor podnijela izvještaj o dosadašnjoj provedbi mjera Nacionalne populacijske politike i spomenula najznačajnije mjere koje su provedene tijekom 2007. godine. Uveden je trogodišnji rodiljni dopust za roditelje blizanaca uz naknadu od 1 600,00 kuna, rodiljni dopust za nezaposlene majke povećan je s 6 mjeseci na godinu dana, podignut je najniži iznos rodiljne naknade na 1663,00 kune što iznosi 50 – posto proračunske osnovice, podignut je iznos jednokratne novčane pomoći za svako novorođenoo dijete s 1 360,00 kuna na 2 380, 00 kuna što sada iznosi 70 – posto proračunske osnovice, povišen je iznos za isplatu najnižeg doplatka za djecu, uveden je pronatalitetni dodatak za svako treće i četvrto djete, osigurani su besplatni udžbenici za sve razrede osnovne škole i prva dva razreda srednje škole, uveden je besplatan prijevoz i smještaj u domovima za učenike i studente, a kroz proračunska sredstva Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osigurani su besplatni udžbenici za sve razrede osnovne i srednje škole za svu djecu koja dolaze iz obitelji u kojima ima osmero i više djece.

Što se tiče 2008. godine predsjednica Savjeta za populacijsku politiku Kosor istaknula je da je došlo i do promjene u roditeljskoj strukturi tako je u 1 mjesecu 2008. od 22 863 korisnika rodiljnog dopusta bilo 32 očeva, a kada se govori o drugih šest mjeseci od 16 686 korisnika bilo 285 očeva, u prosincu 2008. od 23 239 korisnica obaveznog rodiljnog dopusta bilo je 35 očeva, a u dodatnih šest mjeseci 328 očeva.

Od siječnja 2009. Hrvatska po prvi puta ima jedinstveni propis koji obuhvaća sve vezano uz rodiljni i roditeljski dopust. Riječ je o Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama. Govoreći o novom Zakonu predsjednica Savjeta spomenula je neke od novosti koje zakon donosi. Zakonom je propisano da sve rodilje imaju pravo na rodiljnu i roditeljsku potporu bez obzira na radno pravni status u trenutku rođenja djeteta. Na taj način izjednačene su sve majke one koje su zaposlene i nisu zaposlene, bez obzira da li su prijavljene u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Također ovim Zakonom, zaposlenim roditeljima, omogućuje se fleksibilno korištenje roditeljskog dopusta do osme godine djetetovog života. Pravo na posvojiteljski dopust imaju svi posvojitelji bez obzira na radno pravni status. Za isplatu rodiljnih naknada u 2009. ukupno je osigurano 2. 018.000.000,00 kuna, što je za 200 milijuna kuna više nego u 2008., dok je 2003. za rodiljne naknade izdvojeno oko 900 milijuna kuna.

Nakon podnesenog izvještaja članovi Savjeta su zaključili da su značajni pomaci učinjeni te da su zadovoljni provedenim mjerama. Također je zaključeno da je potrebno mlade obitelji educirati o novostima koje donose zakoni i na taj način olakšati im roditeljsku ulogu.



Pisane vijesti