Sjednica Vlade: HŽ Infrastrukturi i Putničkom prijevozu 56,5 milijuna novih kredita za obnovu voznog parka i radionica

  • Slika /Vijesti/2024/Lipanj/13_lipnja/VRH_5497.jpg

Vlada je na današnjoj Sjednici dala prethodnu suglasnost i odobrila jamstvo za kredit HŽ Infrastrukturi radi financiranja obveza prema izvođačima, u iznosu od 32,5 milijuna eura, kao i prethodnu suglasnost za kredite HŽ Putničkog prijevoza, ukupne vrijednosti 24 milijuna eura, za obnovu voznog parka i radionica. U saborsku proceduru upućen je i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama, kojim se želi osigurati veća ažurnost zemljišnih knjiga.

Središnja pismohrana zemljišnih knjiga u Gospiću

Izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, želi se osigurati veća ažurnost zemljišnih knjiga, a regulira se i trajno čuvanje i pohrana zemljišnih knjiga u Središnjoj pismohrani zemljišnih knjiga u Gospiću.

Kako je rekao državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Juro Martinović, uspostava središnje pismohrane zemljišnih knjiga u Gospiću planirana je tijekom ove godine.

Financira se iz Projekta implementacije integriranog sustava zemljišne administracije, te će se u nju smjestiti sve ručno vođene zemljišne knjige, kao i zbirke isprava u Republici Hrvatskoj.

Izmjenama se proširuje krug ovlaštenika kojima se omogućuje pristup i pretraga podacima zemljišne knjige po imenu, prezimenu, nazivu i OIB-u, i to na upravna tijela županija odnosno Grada Zagreba, a odnose se na pružanje besplatne pravne pomoći, odvjetnike i javne bilježnike.

Trenutačno je pristup dopušten tijelima sudbene vlasti i državnim odvjetništvima, Ministarstvu financija i Hrvatskom zavodu za socijalni rad.

Propisuje se i da sve isprave koje se podnose na upis u zemljišnu knjigu moraju biti u elektroničkom obliku ili ispisana na elektroničkom odnosno mehaničkom uređaju.

Proširuje se ovlast javnog bilježnika da odbije podnošenje prijedloga za upis kada se pojavi sumnja u vjerodostojnost isprave.

Nastavlja se unapređenje zaštite prava nacionalnih manjina

Vlada je donijela i Odluku o izradi operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2024. - 2028. Ti će programi odrediti mehanizme osiguranja zaštite prava nacionalnih manjina te podrške djelovanju njihovih tijela, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i drugim posebnim propisima.

U pripremu operativnih programa, ovisno koju nacionalnu manjinu zastupaju, bit će uključeni i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, koji u roku od 15 dana od stupanja na snagu Odluke, trebaju dostaviti prijedloge programskih aktivnosti Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

„Operativni programi nastavak su kontinuiranog rada Vlade, odnosno unaprjeđivanja postojeće razine zaštite prava nacionalnih manjina“, rekla je državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin.

Žurne mjere za uređenje poslovanja kampova uz i na pomorskom dobru

Vlada je danas usvojila Zaključak u vezi s uređenjem imovinsko-pravnih odnosa radi gospodarskog korištenja pomorskog dobra, kojim se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zadužuje da žurno odredi granice pomorskog dobra na području gdje se nalaze kampovi.

Vladin Zaključak se, prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, odnosi na za značajan broj kampova koji se nalaze uz pomorsko dobro, a pojedini i dijelom na tom dobru.

"Za veći dio tih kampova nije riješeno pitanje korištenja pomorskog dobra niti je određena granica tog dobra, a kako su oni važan turistički segment hrvatskog gospodarstva, potrebno je žurno poduzeti mjere kako bi se poslovanje kampova uredilo", rekao je Butković.

Usvojenim Zaključkom zadužuje se resorno ministarstvo da odredi granice pomorskog dobra na području gdje se nalaze kampovi, dok se Ministarstvo financija i Carinska uprava, te Uprava za sigurnost plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zadužuju da zastanu s inspekcijskim mjerama zabrane rada kampova dok se na pomorskom dobru ne riješe imovinsko-pravi odnosi tamo gdje isti nisu riješeni, a najdulje do 31. prosinca 2025. godine.

Ministar Butković je dodao i kako će se, nakon što se utvrdi granica pomorskog dobra, izvršiti konačni obračun naknade za gospodarsko korištenje tog dobra.

Obnova voznog parka HŽ Infrastrukture i Putničkog prijevoza

Vlada je dala prethodnu suglasnost i odobrila jamstvo za kredit HŽ Infrastrukturi radi financiranja obveza prema izvođačima u iznosu od 32,5 milijuna eura, kao i prethodnu suglasnost za kredite HŽ Putničkog prijevoza, ukupne vrijednosti 24 milijuna eura, za obnovu voznog parka i radionica.

Dana je, također, prethodna suglasnost za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između društava HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i EUROFIMA - Europskog društva za financiranje nabavki željezničkog materijala, za financiranje obnove lokomotiva i vlakova, u iznosu od deset milijuna eura.

Vlada je dala prethodnu suglasnost i za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između HŽ Putničkog prijevoza i EUROFIME za financiranje ulaganja u objekte za održavanje željezničkih vozila. Visina tog kredita je 14 milijuna eura, a novac će biti utrošen za obnovu voznog parka i radionica koje održavaju željeznička vozila.

S obzirom na izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, Vlada je danas usvojila i sedam uredbi o unutarnjem ustrojstvu, koje se odnose na šest ministarstva kod kojih se promijenio djelokrug rada, te na Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a donesena je i Odluka o imenovanju članova stalnih radnih tijela Vlade Republike Hrvatske u šest koordinacija i dvije komisije.

Nagrada redatelju i producentima filma Čovjek koji nije mogao šutjeti

Redatelju Nebojši Slijepčeviću i producentima Danijelu Peku i Katarini Prpić Vlada je dodijelila novčanu nagradu u iznosu od 50.000 eura, kao posebno priznanje Vlade za doprinos promidžbi i međunarodnoj vidljivosti Hrvatske, koji su ostvarili osvajanjem nagrade Zlatna palma za najbolji kratkometražni film Čovjek koji nije mogao šutjeti, na 77. Filmskom festivalu u Cannesu.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je to dosad najveća nagrada hrvatskom filmu od neovisnosti.

Film su, uz Hrvatsku, koproducirali Bugarska, Francuska i Slovenija, a ministrica je izrazila nadu da će, daljnjim ulaganjem u promidžbu, osvojiti nagrade i na drugim festivalima na koje će se prijavljivati.

Prihvaćeno pokroviteljstvo nad 19. konvencijom hrvatskih izvoznika

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila pokroviteljstva nad 19. konvencijom hrvatskih izvoznika i 17. dodjelom nagrada Zlatni ključ najboljim izvoznicima u 2023. godini.

Riječ je o događaju od nacionalne važnosti, kako je istaknuo ministar gospodarstva Ante Šušnjar, koji promovira i nagrađuje produktivnost, konkurentnost i inovativnost hrvatskih tvrtki, s fokusom na njihove izvozne aktivnosti.



Pisane vijesti