Sjednica Vlade: Kolektivni ugovori više neće trajati vječno

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_kolektivni_ugovori_vise_nece_trajati_vjecno.jpg

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na, kako je rekao, recentna zbivanja i događaje u društvu i gospodarstvu. „Što se nas tiče sve ostaje isto kada je politika Hrvatske narodne banke u pitanju. Vlada tu ima ograničen utjecaj, ako ga uopće i ima. Tako je to po zakonima i mislim da svi koji sudjeluju u tom procesu, govore, daju izjave, moraju imati na umu razinu odgovornosti koja se od svih nas očekuje jer to utječe na tržišta, na tečaj, koji u ovom trenutku ničim nije, niti bi trebao biti upitan“, dodao je.

„Dobra stvar dogodila se u Sisku! Željezara će ponovo početi raditi“, nastavio je predsjednik Vlade, komentirajući početak rada sisačke Željezare, koju je nedavno kupila talijanska kompanija. „Ovo je jedan dobar primjer da se vidi što je posao Vlade i gdje on prestaje.

Premijer se osvrnuo i na povezivanje Dubrovačkog primorja i sjevernog djela Županije. „Mi na tome radimo ozbiljno. Vlada već sada na više mjesta rješava taj problem, pa i u Bruxellesu, gdje se traži način kako riješiti problem Schengena“, naglasio je predsjednik Vlade, pozvavši lokalne političare iz drugih političkih stranaka da budu odgovorni i da ne govore neistine.

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje. „Ovim Zakonom želimo potaknuti konsolidaciju sindikalnog pokreta“, kazao je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić. Vlada je ukinula i članak 262. Zakona o radu. „Naš stav je bio da za sada ne treba mijenjati ZOR, a kako su problem kolektivni ugovori riješili smo to ovim zakonom. Predložili smo da, ako istekne kolektivni ugovor, prava radnika mogu trajati još najviše tri mjeseca, za razliku od trenutačnog rješenja kada prava traju neograničeno dugo“, rekao je ministar Mrsić.

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak objasnio je da su ciljevi ovog zakona što lakše, brže i jeftinije legaliziranje bespravno sagrađenih objekata.

Raspravljalo se i o Nacrtu prijedloga zakona o izmjeni Zakona o upravljanju državnom imovinom. Vlada je omogućila radnicima da lakše uđu u radničko dioničarstvo, pogotovo u društvima gdje država ima vlasničke udjele. „Te će odredbe zakona prvi osjetiti radnici u brodogradilištu Uljanik“, kazao je prvi potpredsjednik i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Između ostalog, dana je suglasnost Hrvatskim autocestama d.o.o. na Odluku o visini cestarine i sustavu naplate cestarine za uporabu autocesta. „Trenutnom odlukom predlaže se povećanje cijena od 15 posto, ali ne za sve korisnike, nego za one koji ne koriste elektronički naplatu cestarina ili ENC“, kazao je ministar pomorstva, prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić, dodavši kako cijena cestarina nije povećana od 2004. godine te je to nužna mjera u kompletnoj financijskoj konsolidaciji Hrvatskih autocesta.



Pisane vijesti