Sjednica Vlade: Ministar Linić najavio objavu popisa poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaće

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_ministar_linic_najavio_objavu_popisa_poslodavaca_koji_radnicima_ne_isplacuju_place.jpg

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na izjave nekih sindikalnih čelnika upućene Vladi da se socijalni dijalog vodi preko medija. „Da, u pravu su, u jednom dijelu ga vodimo i preko medija. Znam da se to ranije radilo iza zavjese, u tami sobe, u nekim specijalnim aranžmanima. Ali, to tako sada neće biti“, kazao je i nastavio: „Razgovori će se voditi i za stolom, u formatu Gospodarsko-socijalnog vijeća, ali i preko medija da javnost zna o čemu razgovaramo i kako raspolažemo javnim novcem, jer to je njihov novac, odnosno naš zajednički novac. Neke stvari moramo prihvatiti, imamo ono što imamo, dali bi i više od toga, ali nemamo pa idemo stvoriti“, zaključio je premijer Milanović.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak. Govoreći o izmjenama, ministar financija Slavko Linić pojasnio je da se zbog usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije izjednačavaju prava na osobni odbitak za hrvatske rezidente i rezidente Europske unije i Europskog gospodarskog prostora koji pretežiti dio svog dohotka ostvare u Republici Hrvatskoj. Budući da su porezni obveznici koji ostvaruju mirovinu iz inozemstva fizičke osobe starije životne dobi uvodi se mogućnost plaćanja predujmova poreza na dohodak po rješenju Porezne uprave te umirovljenici više neće morati sami obračunavati predujam poreza ni podnositi propisana izvješća. Nadalje, propisuje se da isplatitelj ili sam porezni obveznik nije obvezan plaćati predujmove poreza na dohodak u tuzemstvu ako po osnovi istog primitka predujam poreza na dohodak plaća u inozemstvu sukladno ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ministar Linić je istaknuo da će Porezna uprava objaviti liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaću, a sukladno dostavljenim izvješćima na kojima su iskazali samo doprinose kada plaća nije isplaćena. Nadalje, Porezna uprava može na svojim web-stranicama objaviti popis poreznih obveznika za koje je u tijeku prikupljanja podataka utvrdila dohodak kao razliku između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje. „Tako će se jasno i transparentno vidjeti tko nije plaćao porez, jer se govori da je među njima i „puno krupnih riba“, kazao je ministar Linić.

Obrazlažući Prijedlog strateškog pregleda obrane, ministar Ante Kotromanović pojasnio je da je prvi strateški pregled obrane donesen 2005. godine, a naglasak mu je bio na pripremanju obrambenog resora Republike Hrvatske za članstvo u Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora (NATO). Kako su prioriteti postavljeni u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 2006. – 2015. ostali velikim dijelom neispunjeni, a i zbog strateških promjena položaja Republike Hrvatske (ulazak u NATO, globalna politička, društvena i gospodarska previranja, te intenziviranje netradicionalnih, transnacionalnih prijetnji) potrebno je donijeti novi Strateški pregled obrane. Sve veće i zahtjevnije sudjelovanje Oružanih snaga u operacijama potpore miru i pomoći civilnim institucijama, neminovno iziskuje daljnje opremanje i modernizaciju Oružanih snaga, dok restrikcije obrambenog proračuna traže pojačane napore u smjeru racionalnog upravljanja (planira se postupno smanjenje pripadnika Oružanih snaga, sa sadašnjih cca 18 000 na 15 000 do kraja 2017. godine). I dalje će se nastaviti sudjelovanje u operacijama potpore miru, uključivo dugotrajnim stabilizacijskim operacijama, prvenstveno u okvirima NATO-a i EU-a.

Donesen je Zaključak o prihvaćanju Informacije o prikupljanju obvezujućih ponuda za promjenu vlasničke strukture društva HŽ Cargo d.o.o. te je donesena Odluka o prihvaćanju ponude ponuditelja S.C. GRUP FEROVIAR ROMAN S.A., Bukurešt, Sector 1, Calea Victoriei nr. 114, za kupnju 75% poslovnih udjela Republike Hrvatske u društvu HŽ Cargo d.o.o. „Vlada je prihvatila ponudu rumunjske kompanije za kupnju 75 posto udjela u HŽ Cargu. Samo jedna ponuda bila je potpuna i valjana, odnosno zadovoljila je uvjete natječaja. To je rumunjski Feroivar“, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Donesena je i Odluka o davanju suglasnosti društvu HŽ Infrastruktura d.o.o., za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka, radi financiranja aktivnosti iz Plana poslovanja za 2013. godinu na održavanju željezničke infrastrukture i upravljanja prometom te Odluka o davanju državnog jamstva u korist Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka za kreditno zaduženje društva HŽ Infrastruktura d.o.o., radi financiranja aktivnosti iz Plana poslovanja za 2013. godinu na održavanju željezničke infrastrukture i upravljanja prometom.

Vlada je donijela i Odluku o davanju suglasnosti društvu HŽ Putnički prijevoz d.o.o. za kreditno zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb (nositelj ponude) i Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb, radi financiranja programa modernizacije prijevoznih kapaciteta, programa modernizacije i izgradnje objekata, informatizacije društva, usluge najma trase i tekuće likvidnosti te Odluku o davanju državnog jamstva u korist Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb (nositelj ponude) i Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb, za kreditno zaduženje društva HŽ Putnički prijevoz d.o.o., radi financiranja programa modernizacije prijevoznih kapaciteta, programa modernizacije i izgradnje objekata, informatizacije društva, usluge najma trase i tekuće likvidnosti.

Između ostalog, donesena je Uredba o izmjenama Zakona o boravišnoj pristojbi te je dana suglasnost Hrvatskoj gospodarskoj komori za osnivanje predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Sjedinjenim Američkim Državama, sa sjedištem u Washington DC-u.



Pisane vijesti