Sjednica Vlade: Neprofitnim organizacijama obveza dostave financijskih izvješća

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_neprofitnim_organizacijama_obveza_dostave_financijskih_izvjesca.jpg

S današnje 139. sjednice Vlade Republike Hrvatske u Sabor je upućen Prijedlog zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kao razloge za donošenje novog Zakona naveo je usklađivanje sa međunarodnim dokumentima, primjerice Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te praksom Europskog suda za ljudska prava, zatim usklađivanje sa Zakonom o kaznenom postupku te potrebe prakse. Naglasio je da novi Zakon predviđa čitav niz mehanizama za bolju zaštitu prava osoba s duševnim smetnjama, kao što su, primjerice, mogućnost psihijatrijskog liječenja neubrojive osobe na slobodi, mogućnost davanja izjave za slučaj buduće nesposobnosti za davanje pristanka, te jasnije propisana uloga Povjerenstva za zaštitu osoba s duševnim smetnjama.

Vlada je raspravljala i o Prijedlogu zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Ministar financija Slavko Linić naglasio je da je cilj toga Zakona sveobuhvatno urediti sustav financijskog poslovanja, računovodstva te nadzora nad financijskim poslovanjem i računovodstvom neprofitnih organizacija. „Zakon definira tko su obveznici, načela vođenja sustava financijskog poslovanja, izradu i izvršavanje financijskih planova, kontrolu potrošnje proračunskih sredstava, računovodstvena načela i računovodstvene poslove, kao i Registar neprofitnih organizacija i način javnih objava godišnjih financijskih izvještaja“, kazao je ministar Linić. Pojasnio je da je trenutno računovodstvo neprofitnih organizacija propisano Uredbom o računovodstvu neprofitnih organizacija, a višegodišnjom primjenom uočeno je da Uredba nije adekvatno odgovorila na zahtjeve za primjenom načela javnosti i transparentnosti. Ministar je podsjetio da je donošenje ovoga Zakona predviđeno i Nacionalnom strategijom stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2011.-2016. i Akcijskim planom za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj 2012.-2013. Kao novosti u poslovanju neprofitnih organizacija koje donosi Zakon ministar Linić istaknuo je da se poslovanje neprofitne organizacije treba temeljiti na načelu dobrog financijskog upravljanja i kontrola te načelu javnosti i transparentnosti, a uvodi se i obveza dostave financijskih izvještaja svim neprofitnim organizacijama. Također je predviđeno da sve one neprofitne organizacije koje od gospodarske djelatnosti ostvare više od 230.000,00 kuna, obvezne osnovati trgovačko društvo ili drugi oblik udruživanja koji nije neprofitni za obavljanje gospodarske djelatnosti, osim ako prihode ostvaruju pružanjem usluga najma i zakupa.

Ministar branitelja Predrag Matić predstavio je Nacionalni programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata te povratnicima iz mirovnih misija. „Osnovni dugoročni cilj predloženog nacionalnog programa je podizanje opće kvalitete življenja i podupiranje potpune psihosocijalne reintegracije svih sudionika i stradalnika rata na području cijele Republike Hrvatske“, kazao je ministar Matić te dodao da se u odnosu na ranije programe kategorije korisnika proširuju na: „žrtve i svjedoke silovanja i seksualnih zlostavljanja tijekom Domovinskog rata, žrtve i svjedoke ratnih zločina, mirnodopske vojne invalide i članove njihovih obitelji, civilne žrtve Domovinskog rata, sudionike Drugog svjetskog rata, vojne i civilne invalide Drugog svjetskog rata, osobe stradale u obavljanju obvezne vojne službe od 1945. do 1990. godine i članove njihovih obitelji te osobe stradalih pri obavljanju vojnih i redarstvenih dužnosti u okviru mirovnih misija“. Nadalje, sustav psihosocijalne i zdravstvene skrbi provodi se na tri razine: lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj. Na lokalnoj, županijskoj razini zadržavaju se Centri za psihosocijalnu pomoć, na regionalnoj razini centri u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a na nacionalnoj razini utemeljuje se Nacionalni centar za psihotraumu. Ministar Matić istaknuo je da je jedan od ciljeva ovog Nacionalnog programa utemeljenje veteranskih centara koji bi omogućili da se na jednom mjestu pruži sve što je potrebno hrvatskim braniteljima, kao što je cjelovita zdravstvena skrb i potrebne socijalne usluge. Za ovaj program predviđena su financijska sredstva u iznosu od 10.960.500,00 kuna godišnje i to za naredno razdoblje od tri godine.

Obrazlažući Prijedlog strategije socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2016. godine, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kazala je da Hrvatska ima nešto veći broj starijih osoba u odnosu na ostale zemlje Europske unije te je stoga bilo potrebno izraditi jednu ovakvu Strategiju. Pojasnila je da će sad na jednom mjestu nalaziti mehanizmi za pomoć ljudima starije životne dobi. „Ovdje su pobrojani svi mehanizmi i određeni servisi koji će se u narednom periodu više strukturirati i staviti pod kontrolu“, kazala je ministrica Opačić, navodeći pritom „Pomoć u kući“ kao jedan dobar servis, koji je dosad bio isključivo u ingerenciji jedinica lokalne samouprave. „Mi bismo to sada stavili prvenstveno pod nadležnost centra za socijalnu skrb koji dodjeljuje to pravo, ali naravno, i dalje u suradnji s jedinicama lokalne samouprave koje nabolje znaju pravo stanje na terenu“. Bolje nego do sada definirat će se i cijena usluge. Doći će do određenih promjena i u kriterijima u smještaju za domove umirovljenika. „Sustav koji dosad imamo nije pravedan i ne pruža mogućnosti za zbrinjavanje onih kojima je to najpotrebnije“. Na kraju, potpredsjednica Vlade Opačić objasnila je da su jedan od razloga i europski fondovi. „Bez ove Strategije ne možemo pristupiti planiranju povlačenja sredstava iz europskih fondova“, zaključila je.

Vlada Republike Hrvatske predložila je Hrvatskom saboru da ne prihvati Prijedlog odluke o proglašenju gospodarskog pojasa Republike Hrvatske na Jadranskom moru koji je predsjedniku Hrvatskog sabora dostavio Ivan Šimunović, zastupnik u Hrvatskom saboru, aktom od 29. listopada 2013. godine. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić naveo je razloge neprihvaćanja Odluke: Republika Hrvatska uživa suverena prava istraživanja i iskorištavanja rudnog i drugog bogatstva morskoga dna i podzemlja u vlastitom epikontinentalnom pojasu. Nadalje, Republika Hrvatska je prilikom pregovora o pristupanju Europskoj uniji, temeljem zajedničkih stajališta Europske unije u poglavlju 13. "Ribarstvo" i 27. "Okoliš" pozvana nastaviti neprimjenu bilo kojeg aspekta ZERP-a u odnosu na države članice Europske unije sve do postizanja sporazuma u "EU duhu" o ovom pitanju, pri čemu je izraženo i očekivanje da će se navedeno odnositi i na razdoblje do punog izvršenja arbitražne odluke koja će biti donesena u arbitražnom postupku koji se provodi na temelju Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije. I na kraju, sva morska područja pod jurisdikcijom država članica Europske unije koja se nalaze izvan njihovog teritorijalnog mora su "ribolovno more EU". Isto bi bilo slučaj i sa isključivim gospodarskim pojasom.

Prihvaćena je Informacija o odustajanju od prodaje 75% poslovnih udjela u društvu HŽ Cargo d.o.o. Ministar pomorstava, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izvijestio je da je tijekom pregovora došlo do značajnih odstupanja od uvjeta iz obvezujuće ponude te je Vlada Republike Hrvatske odlučila prekinuti pregovore zbog neizvršenih obveza ponuditelja. Dodao je da nije dostavljen program restrukturiranja. „Ponuditelj je bio obvezan predočiti dokument koji potvrđuje da su banke i kreditori HŽ Craga voljni zamijeniti državna jamstva nekim drugim jamstvom od strane ponuditelja“. Pojasnio je kako za Vladu nije bio prihvatljiv ni zahtjev za provođenjem još jednog dubinskog snimanja HŽ Carga, budući su tijekom prethodna dva na uvid pruženi svi raspoloživi podaci.

Donesena je Odluka o načinu utvrđivanja visine novčane pomoći osobi osiguranoj na produženo mirovinsko osiguranje na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove. Zamjenik ministra rada i mirovinskoga sustava Božidar Štubelj pojasnio je da se ovom Odlukom uređuje način utvrđivanja novčane pomoći osobi osiguranoj na produženo mirovinsko osiguranje na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove, koja je provela na radu najmanje šest mjeseci kod istog poslodavca u kontinuitetu i koja će kod tog poslodavca raditi najmanje tri sezone ili je prethodno radila tri sezone, bez obzira da li je imala status osobe osigurane na produženo mirovinsko osiguranje na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove. Novčana pomoć za prva tri mjeseca iznosi 60% bruto plaće koju je osoba ostvarila u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, ali ne može biti niža od iznosa novčane naknade na koju bi ostvarila pravo da je u statusu nezaposlene osobe. Novčana pomoć za preostalo vrijeme ostvarivanja pomoći iznosi 50% novčane pomoći utvrđene za prva tri mjeseca.

Također, donesena je i Odluka o visini novčane pomoći za nezaposlenu osobu koju je Hrvatski zavod za zapošljavanje uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Zamjenik ministra Božidar Štubelj izvijestio je da visina novčane pomoći za nezaposlenu osobu koju je Hrvatski zavod za zapošljavanje uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa iznosi neto 1.600,00 kuna mjesečno. Visina novčane pomoći utvrđuje se razmjerno broju dana prisutnosti nezaposlene osobe na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa.



Pisane vijesti