Sjednica Vlade: Odgovornost Hrvatske narodne banke širi se na cjelokupni financijski sustav

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_odgovornost_hrvatske_narodne_banke_siri_se_na_cjelokupni_financijski_sustav.jpg

„Prije dva dana imali smo svečanu sjednicu Vlade i jedan veliki dio posla smo završili“, kazao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović otvarajući današnju sjednicu. „Još jednom zahvaljujem svima koji su pridonijeli tome u zadnjih dvadeset godina“, dodao je. Govoreći o izborima za Europski parlament, pozvao je da oni budu obilježeni konstruktivnim duhom i optimizmom, a ne pričama o prošlosti. „Pred nama su europski izbori. Učinimo sve da oni, usprkos nastojanjima nekih da ih oblate i ocrne, budu obilježeni konstruktivnim duhom i optimizmom te onim što ćemo raditi u Europskom parlamentu, a ne pričama o prošlosti i boljševicima na kojima neki inzistiraju i jako su uporni u tome“, rekao je i nastavio: „Pokažimo im palac dolje i ignorirajmo ih u sljedećih mjesec dana koliko to možemo i koliko god oni bili ustrajni u tome da od europskih izbora naprave podjelu na liniji '41. – '45. Na neke stvari moramo reagirati, ali nećemo dopustiti da cijela kampanja bude kampanja od prije sedamdeset godina“, zaključio je premijer Milanović.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci. Radi se o usklađivanju s Izvješćem Europske središnje banke za 2012. godinu i komentarima Europske središnje banke iz veljače 2013. godinu. Obrazlažući izmjene Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, zamjenik ministra financija Boris Lalovac pojasnio je da se proširuje odgovornost Hrvatske narodne banke na očuvanje stabilnosti cjelokupnog financijskog sustava. „Do sada se Hrvatska narodna banka uglavnom fokusirala na bankovni sektor, a zbog krize u Europskoj uniji, proširuju se ovlasti u tom dijelu da ona koordinira i nadzire cjelokupni financijski sustav“, kazao je zamjenik ministra Lalovac. Izmjene će omogućiti i fleksibilnije ulaganje međunarodnih pričuva. Govoreći o novom zaduženju Hrvatske, predsjednik Vlade Milanović pojasnio je da su u Sjedinjenim Američkim Državama ministar Linić i predstavnici Hrvatske narodne banke izdali državne obveznice po kamati koja je za državu niža nego prošle i zadnjih nekoliko godina, dodavši da je ona još uvijek previsoka. „Dug koji je Hrvatska uzela od 1,5 milijardi dolara je dug koji je bitno manje nepovoljan nego kad smo preuzeli odgovornost i Vladu. Treba nam gospodarski rast, a ne život na dug“, rekao je.

Hrvatskom saboru upućen je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljinim i roditeljskim potporama. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić podsjetila je da se temeljne izmjene ovog Zakona odnose na trajanje roditeljskog dopusta zaposlenog i samozaposlenog roditelja. Propisuje se prenosivi i neprenosivi dio roditeljskog dopusta te uvjeti za korištenje prava na roditeljski dopust od strane jednog roditelja, a izjednačava se i trajanje posvajateljskog i roditeljskog dopusta za posvajatelje bez obzira na dob posvojenog djeteta.

Obrazlažući Prijedlog zakona o Zakladi "Hrvatska kuća - Croatia House", ministrica kulture Andrea Zlatar Violić pojasnila je da je njegov temeljni cilj osnivanje Zaklade koja predstavlja jedan oblik tzv. „mekane diplomacije“. Istaknula je da je svrha Zaklade promocija hrvatske kulture, znanosti, jezika i baštine. „Odlučili smo se na princip koncentričnih krugova. U prvom krugu usmjereni smo na zemlje u regiji, zatim na europske zemlje, a u budućnosti i na zemlje koje pripadaju svim mogućim lokalitetima gdje postoji interes“, kazala je ministrica Zlatar Violić.

Donesena je Uredba o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je da riješena jedna pravna praznina u cilju zaštite investitora. „Oni investitori koji su podnosili prijave, a nisu imali obrasce, moći će nadopuniti dokumentaciju i priznati će im se sve što su prije radili“, kazao je. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izvijestio je da su u Ministarstvu, u tri mjeseca dobili preko 80 zahtjeva za potpore za investicije vrijedne preko 2,4 milijarde kuna.



Pisane vijesti