Sjednica Vlade: Prihvaćena ponuda Uljanika za kupnju 3. maja

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_prihvacena_ponuda_uljanika_za_kupnju_3_maja.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministrica kulture Andrea Zlatar Viloić predstavila je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima. Istaknula je da se ovim Zakonom uređuju tri bitne stvari. Provodi se usklađivanje sa Zakonom o općem upravnom postupku, Zakonom o upravnim sporovima, Kaznenim zakonom, Zakonom o koncesijama, te Zakonom o uslugama. Definira se status neprofitnih pružatelja medijskih usluga i elektroničkih publikacija (internetskih portala), te neprofitnog proizvođača audiovizualnog i/ili radijskog programa. Uređuje se sufinanciranje programa i sadržaja iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija koji se nalazi pri Agenciji za elektroničke medije, na način da se uvodi i sufinanciranje neprofitnih pružatelja elektroničkih publikacija (internetskih portala), neprofitnih proizvođača audiovizualnih i/ili radijskih programa, neprofitnih pružatelja medijskih usluga na zahtjev, odnosno neprofitnih pružatelja medijskih usluga koji su dobili dopuštenje Vijeća za satelitski, internetski, kabelski prijenos i druge dopuštene oblike prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa. „Moram naglasiti da iznos o kojem se radi je 3 posto od sredstava Fonda što prema procijeni, iz prošle i ove godine, iznosi 960 tisuća kuna“, kazala je ministrica Zlatar Violić.

Prihvaćen je Zaključak o prihvaćanju Informacije o poduzetim aktivnostima vezano na obvezujuću ponudu društva Uljanik d.d. za kupnju dionica Brodograđevne industrije 3. Maj d.d., te o bitnim odredbama privatizacijskog ugovora. Također, donesena je Odluka o prihvaćanju ponude društva Uljanik d.d., Pula, za kupnju dionica društva Brodograđevna industrija 3. Maj d.d., Rijeka, pod posebnim uvjetima, te o posebnom načinu raspolaganja dionicama društva iz portfelja Republike Hrvatske i Odluka o davanju suglasnosti na tekst dokumenta „Predmet SA.36143 – Izmjena plana restrukturiranja hrvatskog brodogradilišta 3. Maj – Preuzimanje obveze prema Europskoj komisiji. „Pred zadnjim smo korakom potpisivanja ugovora za 3. maj.“, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Pojasnio je da nakon otpisa potraživanja nastalih preuzimanjem kredita za koja su izdana državna jamstva, Vlada Republike Hrvatske će snosi troškove restrukturiranja u iznosu od 847 milijuna kuna, dok kupac tijekom tog istog programa restrukturiranja sudjeluje s 842 milijuna kuna, uz korporativno jamstvo od 75 milijuna kuna. Prema riječima ministra Vrdoljaka, Europska komisija je tražila angažman neovisnog stručnjaka koji će pratiti provedbu plana restrukturiranja, s obzirom da je ovo poseban slučaj gdje jedno brodogradilište kupuje drugo. „Ja očekujem da ćemo tijekom sljedećih nekoliko tjedana dobiti odluku Komisije kako bismo mogli pristupiti potpisivanju ugovora“, kazao je ministar. Zahvalio je svima koji su pomogli u procesu pregovaranja, naglasivši da je ovo uspješan završetak priče s 3. majem.“ Sad treba graditi brodove, to je još teži dio posla. Treba raditi i biti konkurentan“, dodao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Vlada Republike Hrvatske nema primjedbi na Prijedlog zakona o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, koji je podnio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora. „Ovim zakonom jačamo odnos Sabora i Vlade u situacijama koje nastaju prije donošenja i usuglašavanja europskih propisa“, kazao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. Predsjednik Vlade Zoran Milanović naglasio je da je ovo kratak, ali važan zakon kojim se uvodi jedan sustav odnosa između Vlade i Hrvatskog sabora u području koje dosad nije postojalo.

Prihvaćen je Zaključak u vezi s potpisivanjem Sporazuma o promjeni visine plaće zaposlenih u državnim i javnim službama. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić izvijestio je da su parafiranjem ovog sporazuma prekinute sve aktivnosti za štrajk javnih i državnih službi. „Drago nam je da smo ovim sporazumom postavili nove načine dogovora“, kazao je. Pojasnio je da sporazum definira da će se u vrijeme kad proračun to bude mogao podnijeti, sjesti za stol i raspraviti o povećanju plaća. Najavio je da će njegovo potpisivanje biti sljedeći tjedan, naglasivši da u pregovorima koji su bili teški, ali korektni, nije bilo pobjednika niti pobijeđenih. „Ovo je zalog za budućnost, kako ćemo voditi socijalni dijalog u državnim i javnim službama. Nadam se da će sindikati i u budućnosti biti korektan partner koji će uvažavati situaciju u kojoj država jest“, zaključio je ministar Mirsić. „Ja sam nezadovoljan jer te plaće u ovom trenutku, nažalost, ne mogu biti veće nego što jesu. Kad budu mogle biti veće, to će biti trenutak da si svi skupa čestitamo“, dodao je premijer Milanović.

Donesena je Odluka o namjenskom višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti na javnim sveučilištima i javnim znanstvenim institutima u Republici Hrvatskoj u godinama 2013., 2014. i 2015., kojom je Vlada osigurala 150 milijuna u tri godine za financiranje temeljne znanstvene djelatnosti na sedam sveučilišta i 25 javnih znanstvenih instituta koji će o raspolaganju sredstvima morati podnositi godišnje izvješće. „Prijedlog pokazuje da Vlada snažno podržava autonomiju sveučilišta i znanstvenih instituta, ali smatramo i da ona povlači odgovornost“, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, dodavši da će znanstvene institucije morati podnositi godišnja izvješća.“Neki na to reagiraju vrlo negativno jer ih ne žele podnositi, a mi kažemo - autonomija da, ali ona povlači odgovornost“, dodao je ministar. Predsjednik Vlade Milanović kazao je da tko god dobiva novac građana, mora za njega i odgovarati.

Prihvaćena su godišnja izvješća o radu Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2012. godinu i Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2012. godinu te o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza za 2012. godinu. Također, prihvaćeno je i Godišnje izvješće o radu Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom za 2012. godinu te Izvješće o ostvarivanju programa rada i Financijsko izvješće Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško za 2012. godinu.



Pisane vijesti