Sjednica Vlade: Saboru upućene izmjene i dopune Zakona o zadrugama

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_saboru_upucene_izmjene_i_dopune_zakona_o_zadrugama.jpg

Na početku 103. sjednice Vlade Republike Hrvatske, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zadrugama. Osnovna pitanja koja se uređuju predmetnim Prijedlogom zakona proizlaze iz činjenice da je u godini ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju nužno uskladiti i poboljšati postojeća rješenja kojima se stvaraju preduvjeti i okvir za daljnji razvoj zadruga i zadružnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj. Zakonom će se osigurati i redovito funkcioniranje Hrvatskog saveza zadruga kao krovne institucije zadruga. Određuju se javne ovlasti Hrvatskog saveza zadruga te se utvrđuje da će potvrde, uvjerenja i druge isprave koje će Hrvatski savez zadruga izdavati u okviru javnih ovlasti imati svojstvo javnih isprava. Ministar Maras izvijestio je da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima više od tisuću zadruga u kojima radi više od 20 tisuća ljudi. „To je malo i to se mora promijeniti“, kazao je. „Pokušavamo postaviti regulativu kako bi bila stimulativnija da održimo zadrugarstvo u Hrvatskoj, koje ima tradiciju od 140 godina, te da promoviramo zadrugarstvo u posebnim društvenim skupina“, dodao je ministar Maras, istaknuvši aktivnu ulogu braniteljske populacije.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o gospodarenju kemikalijama sadržanim u Konvenciji o zabrani razvijanja, proizvodnje, gomilanja i korištenja kemijskog oružja i o njegovu uništenju. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da se zakonom uređuju uvjeti za proizvodnju, preradu, korištenje, promet i način praćenja otrovnih kemikalija i njihovih prekursora, način ishođenja dozvola, kao i suradnja s međunarodnim institucijama. Predmetnim Prijedlogom zakona zabranjeno je svako razvijanje, poboljšanje, proizvodnja, prijenos, razmjena, dobivanje, stvaranje i dobivanje, stvaranje i gomilanje, skladištenje, širenje i uporaba kemijskog oružja.

Raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja, kojim se stvara opći zakonodavni okvir u području zaštite životinja s ciljem izravne primjene relevantnih uredbi Europske unije. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pojasnio je da uredbe Europske unije o zaštiti životinja propisuju zabranu uporabe stupica na području država članica Europske unije te mogućnost unošenja na područje Europske unije krzna određenih divljih životinjskih vrsta i drugih proizvoda od tih životinja iz pojedinih država, a koje ne koriste stupice u hvatanju životinja ili druge metode protivno međunarodnim humanim standardima. Isto tako, propisana je zaštita životinja tijekom prijevoza i s prijevozom povezanih postupaka te zaštita životinja, koje se uzgajaju ili drže radi proizvodnje hrane, vune, kože, krzna, u vrijeme usmrćivanja. „Najvažnije pitanje koje se uređuje ovim zakonom je da se određuje nadležno tijelo za provedbu uredbi, a to je Ministarstvo poljoprivrede“, kazao je ministar Jakovina. Nadalje, stvorena je osnova za postupanje nadležnog tijela sukladno uredbama. Zakonom se određuje tko provodi inspekcijski nadzor nad postupanjem sukladno uredbama te mjere koje je ovlašten poduzeti veterinarski inspektori, lovni inspektori, službenici Carinske uprave i Državnog inspektorata, radi provedbe uredbi. Također, propisane su i prekršajne odredbe u slučaju postupanja protivno propisanom.

Obrazlažući Odluku o pokretanju postupka za ustrojavanje posebnih studijskih programa za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra istaknula je da je cilj pokretanja posebnih vojnih studijskih programa školovanje časnika po akreditiranim civilno-vojnim studijskim programima. U tim posebnim programima stavio bi se naglasak na posebnosti vojnog školovanja i odgoja te bi se školovanje provodilo u skladu s potrebama obrambenog sustava uz mogućnost praćenja, nadzora, odgoja i socijalizacije kadeta cijelo vrijeme studija. Slijedom utvrđenih potreba potrebno je osnivanje posebnih studijskih programa iz tehničkih i društvenih znanosti. Temeljna časnička izobrazba ostvarila bi se ustrojavanjem studijskih programa sa Sveučilištem u Zagrebu u okviru Fakulteta elektronike i računarstva i Fakulteta političkih znanosti u prvoj fazi te u drugoj fazi s Pomorskim fakultetom i Fakultetom prometnih znanosti. Studijski programi ustrojili bi se kao četverogodišnji dodiplomski studijski program. Navedenom organizacijom vojne izobrazbe zadovoljile bi se potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske u većini borbenih rodova, rodova borbene potpore te službi i struka.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Memoranduma o razumijevanju između Europske unije i Republike Hrvatske o uvjetima sudjelovanja Republike Hrvatske u Programima Unije za 2013. godinu. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić pojasnio je da se Memorandumom određuje načelo prema kojem Republika Hrvatska za sudjelovanje u Programima Unije u prvoj polovici 2013. godine treba uplatiti doprinose članarina ograničene na 50% iznosa članarina predviđenih u relevantnim Memorandumima o razumijevanju. Ukupna indikativna vrijednost iznosa doprinosa članarina za sudjelovanje Republike Hrvatske u Programima Unije za 2013. godinu, planirana je u okviru IPA TAIB za 2012. godinu, te iznosi 111.463.151,00 kuna.

Između ostalog, donesena je i Odluka o davanju suglasnosti za povećanje temeljnog kapitala Croatia Airlinesa d.d. pretvaranjem potraživanja s osnova plaćenog jamstva te Odluka o određivanju tijela u kojem će se osnovati Kontaktna točka za proizvode.

Donesena je i odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o oporezivanju dohotka od štednje između Djevičanskih otoka i Republike Hrvatske. Sklapanje Sporazuma predlaže se radi oporezivanja kamata na štednju u onoj državi u kojoj je stvarni korisnik rezident zbog provedbe temeljnih načela oporezivanja, sprječavanja porezne evazije i negativnog funkcioniranja zajedničkog tržišta, rekao je zamjenik ministra Lalovac.



Pisane vijesti