Sjednica Vlade: Smanjenjem rashoda za plaće rektora i prorektora do 5 milijuna kuna za zapošljavanje znanstvenih novaka

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_smanjenjem_rashoda_za_place_rektora_i_prorektora_do_5_milijuna_kuna_za_zaposljavanje_znanstvenih_novaka.jpg

Vlada je s današnje 111. sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o leasingu. Ministar financija Slavko Linić pojasnio je da se novi zakon o leasingu donosi zbog daljnjeg uređenja poslovanja leasing društava u novim uvjetima članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji te se navedenim Prijedlogom zakona izjednačavaju uvjeti poslovanja leasing društava registriranih u državama članicama koja će poslovati u Republici Hrvatskoj neposredno ili putem podružnice, s uvjetima poslovanja društava registriranih u Republici Hrvatskoj. Poslove moraju obavljati sukladno zakonu i uz ishođenje prethodnog odobrenja za rad od strane Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Prijedlogom zakona dodatno su razrađene i odredbe vezane uz sustav upravljanja rizicima te leasing društva moraju imati strategiju, politike i mjere za upravljanje rizicima, a pravila vezana uz upravljanje rizicima bit će detaljnije propisana podzakonskim aktom Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Dodatno su razrađene i odredbe zakona o nadzoru nad leasing društvima (koji vrši Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) na način da su ujednačena s nadzornim pravilima za druge subjekte financijskog tržišta. Nadalje, proširen je i predmet poslovanja leasing društva tako da se omogućava davanje u najam i zakup objekata vraćenih iz leasing posla. Prema riječima ministra Linića, omogućeno je financiranje ne samo postojećih (kako propisuje važeći Zakon), nego i budućih objekata leasinga te se omogućuje da dobavljači leasinga budu i fizičke osobe što je bilo zapriječeno odredbama važećeg Zakona o leasingu. „Mislim da ćemo novim zakonom povećati djelatnost kompanija i ojačati nadzornu ulogu kako bi izbjegli bilo kakve financijske udare u ovom dijelu poslovanja“, kazao je ministar.

Donesena je Odluka o operativnim programima za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020. u Republici Hrvatskoj i tijelima zaduženima za njihovu pripremu. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić izvijestio je da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u travnju 2012. godine započelo proces pripreme programskih dokumenata kroz suradnju sa svim relevantnim tijelima državne uprave i drugim institucijama s ciljem postizanja što boljih rezultata za potrebe novog financijskog razdoblja Europske unije od 2014. do 2020. godine. Osnova za korištenje fondova EU u novom financijskom razdoblju su programski dokumenti - Partnerski sporazum i operativni programi i to: Operativni program iz područja konkurentnosti i kohezije, Operativni program iz područja učinkovitih ljudskih resursa i Operativni program iz područja tehničke pomoći. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zaduženo je za pripremu Operativnog programa iz područja konkurentnosti i kohezije i Operativnog programa iz područja tehničke pomoći dok je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava zaduženo za pripremu Operativnog programa iz područja učinkovitih ljudskih resursa. „ Mi očekujemo da bismo do kraja 2013. godine sve programske dokumente uobličili te bismo ih 1. siječnja 2014. godine poslali na usvajanje Europskoj komisiji“, zaključio je potpredsjednik Grčić.

Izmijenjena je i dopunjena Uredba o visini naknade za uređenje voda. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da se Prijedlogom uredbe predlaže se prebacivanje djelatnost vađenja soli (08.93) iz tarifnog razreda 1. u tarifni razred 2. što znači da se visina naknade smanjuje s 1,05 na 0,30 kn/m2 mjesečno. Također, predlaže se i izdvajanje staklenika i plastenika iz zatvorenih poslovnih prostora u kojima se obavlja djelatnost poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (A) i prerađivačke industrije (C). „Navedenim izmjenama i dopunama smanjujemo parafiskalne namete i pomažemo gospodarstvu“, istaknuo je ministar Jakovina.

„U svrhu poticanja mladih na nastavak obrazovanja Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i u školskoj godini 2013./2014. nastavlja s programom sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola“, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, obrazlažući Odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola, u razdoblju rujan - prosinac 2013. godine. Ministar Jovanović pojasnio je da bi pravo na sufinanciranje troškova javnog prijevoza ostvarivao učenik koji je u školskoj godini 2013./2014. upisao i redovito pohađa srednju školu, koji kupuje mjesečnu učeničku kartu za sredstva redovitog putničkog javnog linijskog prijevoza (autobus ili vlak), a kojemu udaljenost od mjesta prebivališta odnosno boravišta do mjesta škole iznosi više od 5 kilometara. Sredstva za troškove prijevoza učenika koji srednju školu pohađaju na njihovom području osiguravala bi se jedinicama područne (regionalne) samouprave i Gradu Zagrebu u visini 75% cijene mjesečne učeničke karte za vlak i autobus. Ukoliko je cijena mjesečne učeničke karte za autobus veća od cijene mjesečne radničke karte, sufinancirat će se 75% cijene mjesečne radničke karte, a ukoliko je cijena mjesečne učeničke karte za autobus veća od ukupnog iznosa pojedinačnih dnevnih karata za dane pohađanja nastave u mjesecu, sufinancirat će se 75% ukupnog iznosa pojedinačnih dnevnih karata za dane pohađanja nastave u mjesecu. U sufinanciranju preostalog iznosa mjesečne učeničke karte mogu sudjelovati jedinice područne (regionalne) samouprave, prijevoznik i roditelji, što jedinica područne (regionalne) samouprave definira ugovorom i/ili odlukom. Iako je intencija predložene odluke da se, uz sufinanciranje jedinica područne (regionalne) samouprave omogući učenicima besplatan prijevoz, odluku o svojem udjelu sufinanciranja donosi sama jedinica područne (regionalne) samouprave, o čemu ovisi i konačni udio roditelja.

Donesena je i Odluka o plaći rektora i prorektora javnih sveučilišta. Ministar Jovanović pojasnio je da je Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, rektor odnosno prorektor sveučilišta bili su do 2007. godine definirani kao državni dužnosnici, te su im bili određeni sljedeći koeficijenti za obračun plaće: rektor sveučilišta (5,27), a prorektor sveučilišta (4,98). Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika izostavljeni su navedeni položaji, te je propisano da će se plaće rektora i prorektora sveučilišta urediti posebnom uredbom, a da do dana stupanja na snagu navedene uredbe rektori i prorektori sveučilišta zadržavaju pravo na plaće prema dosadašnjim rješenjima. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju određeno je da će visinu plaća rektora i prorektora javnih sveučilišta odrediti Vlada Republike Hrvatske posebnom odlukom, a s obzirom na broj zaposlenika pojedinog sveučilišta. Današnjom odlukom te se plaće ponovno usklađuju s plaćama državnih dužnosnika te se plaće rektora spuštaju na razinu ministara, a prorektora na razinu pomoćnika ministra. To znači da će plaća rektora Zagrebačkog sveučilišta spustiti s 47 tisuća kuna na 35,5 tisuća kuna bruto, odnosno s 23 na 19 tisuća kuna neto. Prorektorima će plaće biti oko 14 tisuća kuna neto. „Ukupno će to smanjiti rashode za plaće u godišnjem iznosu od 5 milijuna kuna. Namjerno kažem da će to smanjiti rashode, a ne da će to značiti uštedu jer smatram da tih 5 milijuna kuna možemo iskoristiti za zapošljavanje 25 znanstvenih novaka i docenata“, zaključio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Između ostalog, donesen je i Zaključak o popisu prijedloga zakonodavnih akata Europske unije o kojima je predviđena rasprava za vrijeme trajanja litavskoga predsjedavanja Vijećem Europske unije. Također, usvojeno je Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2012. godinu te Izvješće o stanju i upravljanju s robnim zalihama za 2012. godinu, s financijskim pokazateljima.



Pisane vijesti